برنامه ریزی توسعه |
![]() |
رشد و توسعه اقتصادی، برنامه ریزی توسعه
– برقراری تجارت آزاد و عدم به کارگیری سیاست های حمایتی، مگر در مورد صنایعی که در ابتدای تولید هستند.ج – کارل مارکس کارل مارکس همانند کلاسیکها به طور صریح و مشخص به الگوی توسعه نپرداخته است بلکه به تحلیل یک فرآیند و مراحلی که تغییر و تحولات کمی و کیفی جامعه را شکل میدهد پرداخته است. دیدگاه وی تأثیر عمیقی بر سیستم اقتصادی کشورهای اروپایی شرقی، چین و سایر کشورهای سوسیالیستی داشته است.به نظر مارکس تحقق توسعه از طریق یک فرایند وعبوراز مراحل مختلف انجام میگیرد. به نظروی تمام حوادث ورویدادهای تاریخی نتیجه مبارزه اقتصادی مداوم بین طبقات مختلف اجتماعی یک جامعه است. مارکس میگوید در هر جامعهای و در هر برههای از زمان وضعیتی ایجاد خواهد شد که بین نیروهای مولد (عوامل توسعه) با طبقات بازدارنده رشد و توسعه اقتصادی مبارزهای…
مدیریت جانشین پروری، برنامه ریزی توسعه
سیاست شرکت: مشکل دوم برنامه ریزی جانشین پروری می تواند به وسیله سیاست شرکت تحت تأثیر قرار گرفته براشد. به جای ارتقای کارکنان،مدیران بالا ممکن است از نرده بان شرکت برای ارتقای دوستان و همکاران خود استفاده کند و این در حالی است که دشمنان را بدون در نظر گرفتن استعداد و شرایط آنها مجازات می کند. سیاست شرکت می تواند عملکرد واستعداد را که به عنوان معیارهای پیشرفت هستند، از بین ببرند.رفتارهای سریع- ثابت: سومین مشکل رویکرد سنتی به برنامه ریزی جانشین پروری آن است که می تواند باعث تشویق رفتارهای سریع- ثابت گردد. اثر بخشی قربانی شتاب و عجله می شود. رهبران نمی تواند به طور سریع و آسان پرورش یابند. رهبران ممتاز می توانند در طول زمان پرورش یابند.وضوح کم:مدیران اجرایی سطح بالا همیشه نمی توانند مزایای مستقیم و سریع طرح های…
برنامه ریزی توسعه، ارزیابی ۳۶۰ درجه
اول، مردم امریکا سالخورده می شوند. کارگران کمتری در پائین هرم های سازمانی وارد می شوند زیرا در اینجا کارگران کمتری از سن سطح ورود سنتی وجود دارد. این کارگران جدید اخلاق کاری و ارزش های متفاوتی با نسل قبلی دارند.دوم، افراد زیاد به سن سنتی بازنشستگی رسیداند. برخی می گویند که منجر به کمبود رهبران مانند مدیران ارشد خواهد شد، به طور سنتی مسن ترین گروه، مزایای طرح های زیاد بازنشستگی را خواهد گرفت. برخی دیگر نیز فرض می کنند افرادی که در سن سنتی در آینده بازنشسته می شوند، پس از طرح های بازنشستگی و دیگر مزایا کمتر ایمن هستند.سوم، اخیراً اقتصاد ایالات متحده متحمل توسعه وسیعی برای بلندترین دوره تاریخ شده است. گروه های زیادی از این توسعه نفع برده اند. شواهد زیادی است که ثروتمندتر شده و فقرا فقیرتر…
برنامه ریزی توسعه، مدیریت استراتژیک
قلمرو زمانیاین تحقیق در سال ۱۳۹۲ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نراق انجام شد .تعریف واژگانبرنامه[۷] : نمایش منظم و یاری لیست سلسله مراتب فعالیت های مربوط به هم و مربوط به یک رشته تصمیمات منظم و مرتبط برحسب دوره های زمانی مختلف است. به عبارت دیگر برنامه گاه نامه تصمیمات منظم بر اساس سلسله مراتب عملیات است.(کونتز)برنامه ریزی[۸] برنامه ریزی عبارت است از تهیه و توزیع و تخصیص عوامل و وسایل محدود برای رسیدن به هدف های مطلوب در حداقل زمان و با حداقل هزینه ممکن .(کونتز)هدف[۹] : در برنامه ریزی توسعه هدف عبارت است از غایت خواست های نهایی جامعه اعم از اقتصادی و یا اجتماعی و یا فرهنگی که منبعث از نظام ارزش های حاکم بر جامعه است و برنامه ها برای دقت یابی به آن ها تدوین می شود.(کونتز) نظام…
برنامه ریزی توسعه شهری، برنامه ریزی استراتژیک
-۱- بیان مسألهارزیابی طرح ها و برنامه های استراتژیک برای دستیابی به نقاط ضعف و قوت جهت تلاش برای رفع یا تقویت قوت و ضعف های احتمالی، همواره یکی از مهمترین فعالیت های اصلی فرایند برنامه ریزی استراتژیک محسوب می گردد. از طرف دیگر ارزیابی برنامه های استراتژیک نشاندهنده ی کارایی و اثربخشی فرایند برنامهریزی است.توسعه شهرهای جهان در چندین دهه اخیر و ورود آن ها به فضای رقابتی جهان و چالش بین زیست پذیری و رقابت پذیری شهرها، مدیران شهری را ملزم نموده است که به طور همزمان عوامل و شاخص های بسیاری را مورد توجه قرار دهند. با سرعت گرفتن رشد شهر ها در ابعاد اقتصادی، جمعیتی، کالبدی، فرهنگی و… و نیز اهمیت یافتن نقش آن ها در سطوح محلی – ملی – جهانی، برنامه ریزی جامع و همه جانبه امری…
واردات کالا و خدمات، برنامه ریزی توسعه
۴- وامهای دریافتی وبهره های حاصل از سرمایه گذاری ها:وامهای دریافتی توسط دولت و بخش خصوصی، همچنین بهره دریافتی بابت اعطای وام توسط دولت و بخش خصوصی به خارجیان به عنوان بخشی از درآمدهای ارزی ناشی از صادرات غیرمرئی محسوب میشود.۵- دریافتهای یک جانبه یا کمکهای بلا عوض:عوایدی هستند که در ازای آنها کالایی از کشور صادر نشده یا خدمتی برای خارجیان انجام نگرفته است. مانند هدایا و کمکهای نقدی و یا غیرنقدی دریافتی از خارج که هنگام وقوع سوانح طبیعی به کشوری اهداء میشود.[۱۷]۲-۱-۳-۲ مصارف ارزیهر کشوری بنابه ضرورت، مقداری از احتیاجات خود را از خارج وارد میکند. لذا مصارف ارزی
هزینههایی است که هر کشور بابت واردات کالا و خدمات به خارج پرداخت میکند. همچنین بسیاری از کشورها به دیگران وام یا کمک بلا عوض میدهند که این اقلام را نیز…
برنامه ریزی استراتژی، کشورهای توسعه یافته
در سال ۲۰۰۴ شورای عالی برنامه ریزی استراتژی اصلاح بخش برق را تصویب کرد. قانون بازار برق ترکیه از سال ۲۰۰۱ به اجرا درآمد. بر اساس آن بازار آزاد برای تولید و توزیع برق ایجادشد. طبق قانون مذکور، شرکت دولتی که هر سه بخش تولید، توزیع و انتقال برق را برعهده داشت به تفکیک حوزههای تولید و بازرگانی در اختیار بخش خصوصی قرار داده شد.در سال ۲۰۰۲ چهار مرحله برنامه رقابتی کردن بازار برق به شرح ذیل اعلام شد: مجوز تاسیس شرکت برق و گاز طبیعی به بخش خصوصی. اعطای حق انتخاب تولید شرکت برق به مصرف کنندگان عمده. راه اندازی مرکز توافقات مالی برای تسویه و تراز مبادلات. بهره برداری کامل از مرکز مالی فوق. در سال ۲۰۰۴ پارلمان ترکیه طرحی را به تصویب رساند که طی آن هزینههای تولید نفت داخل…
آینده نگری و برنامه ریزی، توسعه بانکداری الکترونیک
ظرفیت و شناسایی: تحقق و قابلیت شرکت را در تشخیص فرصت ها نشان می دهد.که در این پژوهش طبق تحقیقات کو و همکاران در سال ۲۰۱۱ ، ۲۰۰۸، ۲۰۰۷ ابتدا فاکتورهای فرصت و تهدید را برای شعب بانک مهر اقتصاد گیلان لیست خواهیم نمود،سپس میزان تاثیر هر کدام از فاکتورها(شدت) در غالب( نامطلوب ترین اثر ۱۰- مربوط به تهدیدها،ناموثر۰ و مطلوب ترین اثر را با ،۱۰ مربوط به فرصت ها) نشان خواهیم داد.در ستون بعدی میزان احتمال وقوع هر یک از فاکتورها با (۰ نشان دهنده کمترین احتمال و ۱۰ نشان دهنده بیشترین احتمال وقوع) نشان داده می شود.و در ستون بعدی میزان سهولت شناسایی تهدیدات با امتیاز (۰:آسانترین برای شناسایی و ۱۰ مشکل ترین در شناسایی) و میزان سهولت شناسایی فرصت ها با امتیاز (۰: کمترین تمایل به بهره گیری فرصت ها،…
آینده نگری و برنامه ریزی، کشورهای توسعه یافته
ب – انواع ساختارهای دورن سازمانی شهرداریها: در این زمینه نیز چهار الگوی زیر قابل تشخیص هستند: (۱) تمرکززدایی اداری و اجرایی، (۲) حکومتهای درون سازمانی شهرداری، (۳) شهرداری یا حکومت شهری تحت نظارت سازمانهای منتخب و نمایندگان جامعه محلی، (۴) انجمنهای محلی مستقلج- لزوم وجود یک هیئت رئیسه قدرتمند: در سطح محلی و بویژه در حالت تقسیم بندیهای عملکردی، به دلیل توانایی آن برای وکالت منافع محلی در مقابل موسسات عمومی و دولتی و معامله بین آنها، می تواند بسیار سودمند باشد. در صورت عدم وجود حکومت شهری قدرتمند و عزم سیاسی لازم برای تدوین سیاستها و برنامه ریزی های مربوطه، حصول به راه حلهای جزیی و محدود به مراتب مشکلتر است . مدیریت شهری یکپارچه در کشورهای توسعه یافته نظام مدیریتی و اداره شهر در هر کشوری تابعی از نظام سیاسی…
برنامه ریزی شهری، برنامه سوم توسعه
نوع حکومت و به تبع آن سیستمی که هر نظام حکومتی برای ادارۀ امور شهرها به کار می گیرد ، همچنین حدود اختیارات و روابط حکومت شهری با سایر سطوح حکومت نقش اساسی و کلیدی در شکل یابی نظام ارتباط بین عناصر مدیریت و برنامه ریزی شهری ایفا می کند . در نظامهای متمرکز ، میزان اعتماد به حکومتهای شهری ، شامل فعالیتهای جزئی و کم اهمیت است و معمولاً فعالیت برنامه ریزی شهری از اختیارات حکومت مرکزی محسوب میشود . درحالیکه کشورهای دارای نظام غیر متمرکز، برنامه ریزی شهر به عنوان یک فعالیت محلی پذیرفته و انجام برنامه ریزی شهری را به حکومتهای شهری واگذار می کند.در حال حاضر سه نوع سیستم حکومتی درجهان مشاهده می شود و عموماً هر کدام از کشورها به منظور اداره امور شهرها یکی از سیستمها را…
برنامه ریزی بازاریابی، کشورهای توسعه یافته
کادوگان، کو و لی[۵۰] (۲۰۰۳) بیان داشتند فعالیتهای رقابتی شدید در بازارهای صادراتی اثرات منفی بر کارایی فروش دارد و همچنین اسلاتر و نارور[۵۱] (۱۹۹۴)، بیان نمودند در صنایع رقابتی، افزایش قیمت می تواند سودآوری شرکت را کاهش دهد (ماتاندا و فریمن[۵۲]، ۲۰۰۹، ص ۹۰). آنچه که مسلم است در کشورهای توسعه یافته نسبت به کشورهای در حال توسعه، به منظور انطباق کالاها با خواستههای مشتریان نیاز به بررسی عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و همین طور قوانین وضع شده بیشتر احساس میگردد (لاگس و مونتگومری[۵۳]، ۲۰۰۴، ص ۱۱۸۹). بنابراین عرضه کنندگانی که در کشورهای توسعه یافته به بازارهای صادراتی خدمت رسانی میکنند باید پیوسته حرکات رقبا کنترل کرده و نحوهی ارائهی محصولات و خدماتشان را نسبت به بازارهای در حال توسعه که محیط آن فرارّیت کمتری دارد، تغییر دهند. در نتیجه، به علت…
توسعه بانکداری الکترونیک، برنامه ریزی عملیاتی
2-1-مقدمهبررسی محیط صنعت بانکداری نشانگر وقوع مجموعه ای از تحولات جدید است.تحولاتی که ظرف چند سال اینده بانک های ایران را بیش از پیش تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.کاهش حاشیه سود بانکها بدلیل رقابتی تر شدن فضای بانکداری، الزامات طرح تحول در نظام بانکی ،تغییر درانتظارات و خواسته های مشتریان و شرایط بین المللی از مواردی است که تاثیر بسزائی بر بانک ها از جمله بانک ملت گذاشته است(اداره کل اموزش بانک ملت :برنامه عملیاتی،ص۳۶).کاهش حاشیه سود که یکی از مهمترین رویداد های صنعت بانکداری است بیشتر ناشی از رقابت فشرده بانک ها بر سر بازار منابع و مصارف بانکی است. بانکها تلاش می کنند با اعطائ نرخ بهره بالاتر به سپرده گذاران و پرداخت نرخ سود معقول تر به متقاضیان تسهیلات، سهم بیشتری رااز بازار منابع و مصارف بانکی بدست اورند….
راهبردهای توسعه صنعت گردشگری، برنامه ریزی راهبردی
۱-۳-۴ بیانیه مأموریت توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب…………………………………………………………………………………………………………….۱۱۱۲-۳-۴ چشم انداز توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب……………………………………………………………………………………………………………………۱۱۲۳-۳-۴ اهداف کمی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب…………………………………………………………………………………………………………………۱۱۲۴-۳-۴ اهداف کیفی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب………………………………………………………………………………………………………………..۱۱۳۵-۳-۴ فرصت ها………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۱۱۴۶-۳-۴ تهدیدها……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………۱۱۵۷-۳-۴ نقاط قوت…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………۱۱۶۸-۳-۴ نقاط ضعف……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۱۱۷۹-۳-۴ راهبرد ها………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۱۱۸۴-۴ ارزیابی عوامل داخلی و خارجی…………………………………………………………………………………………………………………………………………۱۱۹۵-۴ اولویت بندی راهبردهای توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب……………………………………………………………………………….۱۲۲ فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری۱-۵ مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..۱۲۷۲-۵ برنامه ریزی راهبردی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب……………………………………………………………………………………۱۲۷۱-۲-۵ بیانیه ماموریت توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب…………………………………………………………………………………………………………….۱۲۷۲-۲-۵ چشم انداز توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب……………………………………………………………………………………………………………………۱۲۸۳-۲-۵ اهداف کمی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب…………………………………………………………………………………………………………………۱۲۸۴-۲-۵ اهداف کیفی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب………………………………………………………………………………………………………………..۱۲۸۵-۲-۵ فرصت های خارجی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب…………………………………………………………………………………………………….۱۲۸۶-۲-۵ تهدیدهای خارجی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب………………………………………………………………………………………………………۱۲۹۷-۲-۵ نقاط قوت داخلی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب…………………………………………………………………………………………………………۱۲۹۸-۲-۵ نقاط ضعف داخلی توسعه صنعت گردشگری شهرستان تکاب……………………………………………………………………………………………………….۱۳۰
راهکارهای توسعه گردشگری، برنامه ریزی راهبردی
تأمین سایر هدفهای سیاسی دولتها برای تأمین هدفهای وسیعتر دست به فعالیتهای دیگر می زنند و برای مداخله در بسیاری از امور از قدرت خود استفاده می کنند . برخی از این زمینه ها که دولت در سیاستگذاری مورد توجه قرار می دهد عبارتند از : اقداماتی که در جهت توسعه صنعت گردشگری صورت می پذیرد و شامل استخدام افراد ، تأمین نیروی انسانی و آموزش و تربیت این افراد می باشد و نیز صدور قوانینی برای حفظ محیط زیست . برخی از دولتها هدف از مداخله خود در امور را حفظ عدالت اجتماعی دانسته اند ، زیرا توزیع نابرابر ثروت موجب بروز مسئله های ساختاری در سیستم اقتصادی می شود که در این باره دولت باید چاره ای اندیشید . ( محلاتی ، ۸،۱۳۷۷ )۴-۲-۲-۲ اثرات گردشگری بر محیط فیزیکیدر گردشگری این…
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-04-20] [ 02:15:00 ب.ظ ]
|