علل وعوامل شکست محصولات جدید در بنگاه های کوچک

۲-۹-۲- علل وعوامل شکست محصولات جدید در بنگاه های کوچک مهمترین علل وعوامل شکست محصولات جدید در شرکتها وبنگاههای کوچک عبارتند از: عادی بودن وتکراری بودن محصول جدید بی اطلاعی یا کم اطلاعی از بازار بی برنامه بودن برای معرفی محصول جدید رقابت با محصولات سایر شرکتها ضعف بازاریابی حاشیه سود کم محدود بودن اندازه بازار محدود بودن ظرفیت تولید نکات و هشدارها: – با توجه به آثار گسترده وزیانبار شکست ونیز نقش واهمیت موفقیت محصولات جدید در هر شرکت ،پیشنهاد می شود شرکتها توجه جدی تر و دقیق تری به چگونگی توسعه محصول جدید ومعرفی آن به بازار داشته باشید. – بسیاری از علل وعوامل شکست محصولات جدید ناشی از بی توجهی وغفلت شرکتها به عوامل وموارد ساده هستند. – محصول جدید موفق باعث تقویت قوه رقابتی شرکتها می شود. –…

بنگاه های کوچک و متوسط، نرخ بازده سرمایه گذاری

۱-۷-۲) قلمرو زمانی: منظور از قلمرو زمانی این است که تحقیق در چه فاصله ای از زمان صورت میگیرد و از آن جهت ضروری است که بررسی کننده یا خواننده تحقیق با توجه به این دوره زمانی در مورد به کارگیری دستاوردهای تحقیق می تواند تصمیم گیری کند. این پژوهش در دوره زمانی دو ساله ۹۱-۹۲ مورد بررسی قرار می‌گیرد ۱-۷-۳) قلمرو مکانی : قلمرو مکانی این تحقیق شرکت های تولیدی استان اردبیل است. مقدّمه امروزه، سرعت تغییرات در حوزه های تکنولوژی، فن آوری نرم افزاری و سخت افزاری، دانش بازار و حتی اقتصاد سیاسی کشورها از یک طرف و همچنین ابتکار عمل همراه با سرعت عمل در حوزه های کسب و کار باعث گردیده تا شرکت های کوچک و متوسط با چالش روبرو شوند. صنایع کوچک و متوسط استخوان بندی اقتصاد و…

بنگاه های کوچک و متوسط، عوامل فرهنگی و اجتماعی

براساس گفته پورتر ( ۱۹۹۸ ) دو عنصر، رقابت داخلی و خوشه بندی صنعتی فضایی ، به ویژه قدرت زیادی برای تحول مفهوم “دایاموند” در درون یک سیستم منطقه ای است و او بر این باور است که رقابت ، نقش مستقیمی در تحریک یادگیری و نوآوری ایفا می کند . با این حال، درخوشه های صنعتی، رقابت با همکاری هم زیست است . اشیم( ۱۹۹۴ ) به همکاری بعنوان یک استراتژی مهم به منظور ارتقا ء نوآوری ، اشاره دارد . او معتقد است که توسعه اقتصادی منطقه ای سریع در “ایتالیای سوم ” براساس اهمیت همکاری میان بنگاه های خوشه ای شده ، در فضای مشخص منطقه ای بوده است. بنابراین، خوشه بندی صنعتی، همکاری افقی مشترک میان بنگاه ها را تشویق می کند. این نوع همکاری در میان بنگاه ها…

بنگاه های کوچک و متوسط، فناوری های نوین

نمودار۵-۲) تعداد مقالات منتشر شده بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ به همراه رتبۀ ایران در انتشارات مقالات نانو (ماهنامۀ فناوری نانو، شماره ۱۹۳) آمارهای جهانی نشان می دهد که درصد بالایی (حدود ۸۵%) از فناوری های پیشرفته به دلیل پیچیده و پرریسک بودن فناوری های پیشرفته به بازار نمی رسند. بررسی های علمی حوزۀ مدیریت فناوری نشان می دهند که تجاری سازی موفق فناوری های نوین از طریق توانمندسازی شرکت های دانش بنیان و فناوران و تسهیل دسترسی آنها به خدماتی چون دریافت استانداردهای محصول، مطالعۀ بازار، رصد فناوری، امکان سنجی فنی و … امکان پذیر است که در کشورمان با تأسیس مرکزی با عنوان مؤسسۀ خدمات فناوری تا بازار (کریدور)، شرکت ها از مرحلۀ ایده پردازی تا بازار و تجاری­سازی محصولاتشان مورد حمایت قرار می گیرند. در اینجا به اصطلاح شرکت…

بنگاه های کوچک و متوسط، بنگاههای کوچک و متوسط

مهمترین فعالیتها و اقداماتی که موسسه توسعه صنایع کوچک و متوسط در مالزی انجام می دهد عبارتند از:– هماهنگ ساختن فعالیتهایی که برای توسعه بنگاههای کوچک و متوسط در مالزی صورت می گیرد.– فراهم کردن حمایتهای فنی و خدمات مشاوره ای مدیریت برای بنگاههای کوچک و متوسط.– تشویق بنگاههای کوچک و متوسط به ایجاد پیوندهای صنعتی با شرکتهای بزرگ داخلی و حتی شرکتهای چندملیتی.– هماهنگ کردن و نظارت بر کمکهای مالی که در اختیار بنگاههای کوچک و متوسط قرار می گیرد.– همکاری با سایر نهادهای داخلی و بین المللی که در زمینه توسعه بنگاه‌های کوچک و متوسط فعالیت می‌کنند (سازمان مدیریت صنعتی، ۱۳۸۲). ۲-۷٫ راهبردهای مناسب دولت ها از صنایع کوچک و متوسط بمنظور توسعه صادرات (بشیری، ۱۳۸۷).: وام و اعتبارات:کمک به بنگاه های کوچک و متوسط برای دستیابی به سرمایه، شاید یکی…

بنگاه های کوچک و متوسط، کشورهای درحال توسعه

پشتیبانی مالی از بنگاه های کوچک و متوسط: این سیاست با هدف تقویت قدرت رقابتی بنگاه های کوچک و متوسط در مناقصه ها و مزایده ها و ازطریق تشکیل صندوق مشترک به اجرا درآمده است. حمایت از زنان کارآفرین: درحال حاضر دولت کره جنوبی درحال تدوین پیش نویس قانونی برای اولویت‎دهی به زنان کارآفرین در برنامه های حمایت از بنگاه های کوچک و متوسط است. براساس این قانون، برنامه های مختلفی شامل حمایت های مالی وغیرمالی برا ی تشویق زنان کارآفرین جهت تاسیس بنگاه های کوچک ومتوسط پیش بینی شده است(سازمان مدیریت صنعتی، ۱۳۸۲). جمع آوری نظرات بنگاه های کوچک و متوسط با هدف اصلاح قوانین: ایجاد این سازوکار به دولت اجازه داده است تا با جمع آوری نظرات صاحبان بنگاه های کوچک و متوسط، درک بهتری از مشکلات پیش رو ی این…

بنگاه های کوچک و متوسط، بنگاههای کوچک و متوسط

همکاری فنی داخلی و بین المللی بین بنگاه ها: تشکیل نمایشگاه فن آوری های جدید، دعوت از کارشناسان و خبرگان فنی برای تشکیل سمینارها و کارگاه های آموزشی موجب ایجاد ارتباط و مبادله اطلاعات فنی بین این بنگا هها شده است. نظام تضمین کیفیت: برای تعقیب این سیاست اقدام به اجرای برنامه ای تحت عنوان «نوآوری کیفیت» کرده است. در کنار آن این سازمان خدمات مشاوره ای و برخی مساعدت های دیگر را برای اخذ استانداردهای ایزو دراختیار بنگا ههای کوچک و متوسط قرار می دهد. تحلیل توان رقابتی بنگاه های کوچک و متوسط: تدوین پروژه کلانی برای بررسی و مطالعه جامع نیازهای فن آوری بنگاه ها برای ترسیم سیمای دقیق نیازها و آگاهی از وضعیت و توان رقابتی این نوع بنگا ه ها در زمینه استفاده از فن آوری ازجمله برنامه هایی…

بنگاه های کوچک و متوسط، صنایع کوچک و متوسط

تشویق و حمایت از کارآفرینان و مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط در زمینه های بهینه سازی روش های تولید (اعم از طراحی، استفاده از مواد اولیه و قطعات با کیفیت های قابل قبول و آشنایی با فن آوری مولد) که نتیجه آن، کاهش ضایعات، کاهش قیمت تمام شده، افزایش بهره وری و در نهایت تولید کالاهای پیچیده مهندسی و صنعتی می باشد. تشویق و حمایت همه جانبه آن دسته از کارآفرینان بنگاه های کوچک و متوسط که با مراکز تحقیقاتی خاص صنایع کوچک و متوسط (پارکهای فن آوری صنایع کوچک) و موسسات تحقیقاتی توسعه فن آوری همکاری نمایند. افزایش اعتبارات و توسعه حمایتهای مالی دولت از صندوقهای اعتباری صنایع کوچک و متوسط، خاص مدرن کردن روشها و تکنولوژی های ساخت و تولید. حمایت گسترده تر از شبکه های اطلاعاتی و اطلاع…

بنگاه های کوچک و متوسط، بنگاههای کوچک و متوسط

رشد به سختی میتوانند سرمایه های ضروری را ازمنابع بیرونی برای رشد سریع به دست بیاورند. توانایی توسعه مالی تولید بنیان، توانایی تأمین وجوه برای رشد تولید. ۲-۲-۳٫ اهمیت و جایگاه بنگاه های کوچک و متوسط SEMs از طریق کارآفرینی و ایجاد فرصت های شغلی و افزایش درآمد بر اقتصاد جهانی تاثیرگذارهستند (هیل[۳]، ۲۰۰۶). و همچنین راحت تر می توانند خود را با تغییرات پرشتاب محیطی منطبق کرده و نسبت به عوامل اقتصادی و سیاسی سریعتر واکنش نشان دهند (بیدختی، ۱۳۸۸). بنابراین، تحولات اخیر و بویژه فشارهای جمعیتی، نوآوری های لحظه به لحظه، پیچیده تر شدن فرایندهای مدیریتی و تصمیم گیری، نیاز به تصمیم گیریهای آنی و ضروری و تجارب حاصل از فعالیتهای بنگاههای کوچک و متوسط اهمیت این بنگاهها را نمایان ساخته است و در این شرایط، ایجاد فرصت های رشد…

بنگاه های کوچک و متوسط، کشورهای توسعه یافته

شرفی نژاد ( ۱۳۸۶) در پژوهش خود، اولویت بندی عوامل مؤثر بر توسعه صادرات بنگاه های کوچک و متوسط را به صورت ذیل می داند: کیفیت محصولات، نگرش راهبردی مدیریت، شدت رقابت داخلی، توانایی دانش مدیریت، مواد اولیه، بهره مندی از تکنولوژی، پیشبرد فروش، تحقیقات بازاریابی، عدم نوسانات غیر منتظره، تبلیغات، برخورداری از زیرساخت ها، بنگاه های مرتبط و پشتیبان، منابع مالی، نقش دولت و امکانات علمی و تحقیقاتی.عرفانی و اسدی (۱۳۹۱) نیز در مطالعه خود به شناسایی عوامل موثر بر موفقیت بنگاه های کوچک و متوسط در ایران پرداختند. آنها پنج عامل را پس از بررسی ادبیات پیشین انتخاب کردند که شامل موارد: «کشور و فضای اشتغال»، «محیط داخلی شرکت»، «تخصص و مهارت شرکت»، «عوامل مرتبط با مالک» و «پشتیبانی موسساتی» و پنج معیار موفقیت شامل: «فروش (میزان سود)»، «قیمت محصول»، «کیفیت…

بنگاه های کوچک و متوسط، مهارت های کسب و کار

عوامل داخلی که به ویژگی های ذاتی کسب و کار یا کارآفرین اشاره دارد با استفاده از متغیرهایی مانند سطح نوآوری، دانش کسب و کار، کار سخت، منابع مالی قوی، رقابتی بودن محصول و شبکه های کسب و کار ارزیابی شده است.کمک های دولت به عنوان عامل خارجی مؤثر برای موفقیت کارآفرینان روستایی توسط شاخص هایی مانند کمک های مالی، آموزش و خدمات توسعه، بازاریابی، پشتیبانی اخلاقی، کمک های فنی، زیرساخت، و خط مشی های مربوط به کسب و کار مورد بررسی قرار گرفت.عامل اول موفقیت خارجی، کمک های دولت در آموزش و خدمات توسعه می باشد. نوع آموزش مورد نیاز کارآفرینان به منظور موفقیت عبارتند از آموزش در کارآفرینی، بازاریابی، مدیریت کیفیت، حسابداری پایه و مهار تهای فنی، خدمات مشاوره، اطلاعات کسب و کار و دانش فنی. عامل دوم موفقیت توسط کارآفرینان…

بنگاه های کوچک و متوسط، بنگاههای کوچک و متوسط

۲-۱٫ مقدمه «استراتژی کوچک زیباست»، توسط شوماخر اقتصاددان آلمانی در ادبیات اقتصادی مطرح گردید، براساس این استراتژی، بیکاری بعنوان مهمترین مسئله کشورهای جهان سوم و معضل سیل مهاجرت از روستاها به شهرها، لزوم توجه به برنامه ها و سیاستهای صنعتی در جهت کاهش بیکاری؛ مهمترین سیاست ها در جهت رشد و توسعه اقتصادی عنوان شده است. مزایای برشمرده شده برای این استراتژی عبارتند از: فرصت‌های اشتغال می‌بایست در مناطق روستایی و شهرهای کوچک بوجود آید؛ این فرصتها باید به اندازه کافی ارزان باشد؛ نظر به اینکه جمعیت کشورهای جهان سوم از آموزش های کافی برخوردار نیستند و نرخ بی سوادی در این مناطق در مقایسه با نقاط توسعه یافته بالاتر است، روشهای تولید برگزیده شده بایستی بالنسبه ساده انتخاب شوند؛ روشهای تولید باید بصورتی باشند که از منابع محلی استفاده نموده…

بنگاه های کوچک و متوسط، بنگاه های کوچک

آلمان تعدا کمتر از ۵۰۰ نفر باشد. آن دسته از بنگاه ها که تعداد کارکنان آنها حداکثر ۱۰ نفر باشد، بنگاه کوچک و از ۱۰ نفر تا ۵۰ نفر بنگاه متوسط به حساب می آیند. بنگاه هایی که گردش مالی آنها کمتر از ۵۰ میلیون مارک در سال باشد بنگاه متوسط و بنگاه هایی که گردش مالی آنها کمتر از ۵۰۰ هزار مارک باشد، بنگاه کوچک بحساب می آیند. تعداد کارکنان و گردش مالی اتریش بنگاههایی که تعداد کارکنان آن کمتر از ۵۰ نفر باشد، بنگاه کوچک و بنگاههایی با کارکنان بین ۵۰ تا ۲۵۰ نفر بنگاه متوسط محسوب می گردند. بنگاههایی که گردش مالی سالیانه آنها کمتر از ۲۰ میلیون یورو و یا جمع ترازنامه آنها کمتر از ۱۰ میلیون یورو باشد بنگاه کوچک و متوسط شناخته می شود تعداد کارکنان و…

بنگاه های کوچک و متوسط، بنگاههای کوچک و متوسط

در این مناطق در مقایسه با نقاط توسعه یافته بالاتر است، روشهای تولید برگزیده شده بایستی بالنسبه ساده انتخاب شوند، روشهای تولید باید بصورتی باشند که از منابع محلی استفاده نموده و محصولات آن عموما˝ برای استفاده محلی و بومی باشد. در نهایت به موجب این استراتژی، یگانه راه حصول به اهداف فوق از رهگذر ایجاد صنایع کوچک میسر است . این در حالیست که هیچگونه استنادی دال بر وجود ضعف های جدی در صنایع کوچک در خصوص کارایی در مقایسه با صنایع بزرگ وجود ندارد، برعکس در بسیاری از کشورهای دنیا اثبات شده است که صنایع کوچک بسیار کارآمدتر و حتی باقدرت رقابت با صنایع بزرگ در حال فعالیتند.بنابر این، کسب و کارهای کوچک و متوسط به عنوان محور توسعه بسیاری از کشورهای در حال توسعه، در یکی دو دهه گذشته بوده…

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...