پایان نامه اثر بخشی مداخله ی ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی، آموزش گروهی شناختی رفتاری، مداخله ی افزایش انگیزه و مداخله ی گروهی روانی اجتماعی بر شاخص های سلامت جسمی(HbA1c،کورتیزول و فشار خون) و روانی بیماران دیابتی نوع۲

۱-۵-۶-کورتیزول کورتیزول هورمونی است که توسط قشر غده­ی آدرنال (غده فوق کلیوی) ترشح می­شود و چند مسئولیت برعهده دارد. عملکرد اصلی این هورمون افزایش ذخیره­ی آمینواسیدها در کبد در مواقعی است که مقدار این هورمون در آن کم باشد. اما این عملکرد در جهت کاتابولیسم پروتئین نیز عمل می­کند. کورتیزول همچنین به بالا بردن فشار خون و قند خون نیز کمک می­کند و تاثیر بازدارنده­ی ایمنی بر بدن دارد (جلوگیری از تشکیل پادتن­ها و حضور آنتی ژن) و درنتیجه، وقتی مقدار زیادی از آن در طول زمان دیده شود، احتمال بیمار شدن فرد نیز وجود دارد چون در این حالت عملکرد سیستم دفاعی بدن پایین می­آید. یکی از بزرگترین فاکتورهای موثر در ترشح کورتیزول در بدن، استرس است. وقتی تحت استرس و فشار عصبی باشید، این استرس چه از کار ناشی شده باشد،…

عوامل خطر دیابت نوع، تاریخچه دیابت

دیابت انواع گوناگونی دارد که با روش‌های متفاوتی نیز درمان می‌شوند. جوانان و برخی از بزرگسالانِ لاغر زمانی به دیابت مبتلا می‌شوند که به طور معمولی بدن آنها توانایی تولید انسولین را از دست بدهد. اما در سالمندان ممکن است با وجود آنکه انسولین به مقدار کافی یا حتی زیاد در خون وجود داشته باشد، باز هم قند خون بالا باشد.باید توجه داشت که برای افراد دیابتی، روش‌های درمانی مختلفی وجود دارد. هرشخص مبتلا دارای نیازهای دارویی متفاوت، علایق گوناگون و روش‌های زندگی مختلفی است. بنابراین باید برای هر شخص، بر اساس نیازهای خاص او، یک برنامه درمانی اختصاصی دیابت طراحی شود.مدت‌هاست که هر دو نوع دیابت شناخته شده است. اگر چه هر دوی آنها دارای مشکل مشترکی هستند، یعنی ناتوانی بدن در مصرف صحیح غذا؛ اما برای فهم بهتر علل ایجاد هر…

دانلود پایان نامه ارشد :تاثیر آموزش گروهی مدیریت استرس به شیوه شناختی – رفتاری بر تاب‌آوری بیماران دیابتی

عنوان کامل پایان نامه :بررسی اثربخشی آموزش گروهی مدیریت استرس به شیوه‌ی شناختی رفتاری ویژگی‌های تاب آوری از یک نظرگاه تاریخچه ای، اولین موج بررسی تاب آوری بر تغییر الگو از توجه به عوامل خطر زایی که منجر به مشکلات روانشناختی شده، به شناسایی توانایی‌های یک فرد متمرکز بود (بنسون، ۱۹۹۷). ویژگی و فرض تاب آوری این است که افراد توانایی‌هایی را دارا هستندکه به آنها کمک می‌کند تا علی رغم شرایط ناگوار، به بقای خود ادامه دهند و به آنها کمک می‌کند تا از شرایط ناگوار، بدون آسیب خارج شوند. این که تاب آوری نوعی یادگیری است یا بخشی از ماهیت ژنتیکی فرد است، موضوعی است که محققان در حال بررسی آن هستند. ویژگی‌های تاب آوری همچنین به عنوان محافظتی و دارایی‌های تحولی نیز در نظر گرفته شده است (به نقل ازتمنایی،…

پایان نامه بررسی نقش متغیرهای سن، جنسیت، تیپ شخصیتی و کانون کنترل سلامت بر شاخص های سلامت و رفتار مراقبت از خود در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو

۱-۵-۴-مداخله­ی گروهی روانی اجتماعی سابورین وهمکاران(۲۰۱۱) شکل کوتاهی از مداخله­ی روانی اجتماعی گروهی را طراحی کردند ویژه­ی اصلاح رفتار، کمک به مدیریت و ثبات هیجانی در بیماران دیابتی نوع ۲٫ هدف مداخلات روانی اجتماعی حمایت روانی بیماران است. در پژوهش حاضر، آموزش گروهی روانی اجتماعی ه برگرفته از راهنمای جلسات مداخله­ی روانی اجتماعی گروهی سابورین و همکاران(۲۰۱۱)می باشد، متغیر مستقل در مقیاس اسمی و دارای دوسطح است: سطح اول، حضور در جلسه­های آموزش گروهی روانی اجتماعی به مدت۶ جلسه­ی یک ساعته است. این جلسه­ها بر اساس “راهنمای آموزش گروهی حمایت اجتماعی: ویژه­ی افراد مبتلا به دیابت” اجرا می­شود )بودن در گروه مداخله(. سطح دوم، عدم حضور در جلسه های آموزش گروهی حمایت اجتماعی است )بودن در گروه شاهد(. ۱-۵-۵-هموگلوبین گلیکوزیله هموگلوبین گلیکوزیله یا هموگلوبین A1c ، شاخصی برای آگاهی از نحوه­ی کنترل دیابت…

پایان نامه مقایسه اثر بخشی مداخله ی گروهی روانی اجتماعی بر بهبود شاخص های سلامت جسمی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو

۱-۵-۱۱-خودکارآمدی[۱]خودکارآمدی از نظریه­ی شناخت اجتماعی[۲] آلبرت باندورا مشتق شده است که به باورها یا قضاوت­های فرد به توانائی های خود در انجام وظایف و مسئولیت­ها اشاره دارد(بندورا[۳]،۱۹۸۶). در پژوهش حاضر، خودکارآمدی یکی از شاخص­های نشان دهنده­ی سلامت روانی افراد دیابتی است و با پرسشنامه­ی خودکارآمدی عمومی شرر و آدامز،۱۷سوالی سنجیده می­شود. . این متغیر در مقیاس فاصله ای است.۱-۵-۱۲-رفتار مراقبت از خود رفتار مراقبت از خود نشان می­دهد که فرد در چهار جنبه از دیابت )رژیم غذایی، ورزش، بازبینی قند خون و رعایت توصیه های پزشکی( مدیریت شخصی خود را به چه نحو اعمال می­کند )توبرت و گلاسگو، ۱۹۹۴؛ به نقل از پور­شریفی و همکاران، ۱۳۸۶). این متغیر در پژوهش حاضر توسط پرسشنامه­ی خلاصه­ای از رفتارهای مراقبت از خود برای افراد دیابتی سنجیده می­شود. این شاخص در مقیاس فاصله­ای است.۱-۵-۱۳-استرساسترس واکنش فیزیولوژیک بدن…

پایان نامه استرس در افراد مبتلا به دیابت نوع دو

۲-۱-۲-۵-اثر بخشی درمان گروهی شناختی رفتاری در بیماران دیابتی نتایج تحقیق اسنوک و اسکینر(۲۰۰۲) در اجرای آموزش گروهی شناختی رفتاری با بیماران دیابتی نشان داد که پس از اجرای این مداخله میزان HbA1cبیماران به طور معناداری کاهش یافته­بود.وینگر و همکاران(۲۰۰۲) آموزش شناختی رفتاری را با آموزش­هایی مقایسه کردند که به طور معمول برای کنترل قندخون ارائه می­شود، مداخله­ی آنها عبارت بود از بازسازی شناختی و آموزش آرمیدگی. نتایج این پژوهش نشان داد که در هر دو شرایط، سطح هموگلوبین گلیکوزیله کاهش می­یابد، ولی کیفیت زندگی تنها در بیمارانی ارتقاء می­یابد که آموزش شناختی رفتاری دریافت کرده­اند. ون و همکاران(۲۰۰۵)نیز در پژوهشی، آموزش گروهی شناختی­رفتاری را در بیماران دیابتی نوع۱اجرا کردند که آشفتگی روان شناختی بالا و علائم افسردگی داشتند، نتایج پژوهش آنها نشان داد که آموزش گروهی شناختی­رفتاری در کاهش هیجان­های منفی، افزایش…

درمان شناختی رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی

– خداپناهی، محمدکریم. (۱۳۸۵). انگیزش و هیجان، تهران: انتشارات سمت.– خدا رحیمی، سیامک، جعفری، غلامعلی. (۱۳۷۷). روان درمانی مذهبی، نقش مذهب بر فرایند‌های بهداشت روانی و روان درمانی در روانشناسی بالینی، فصلنامه تازه‌های روان درمانی هیپنوتیزم، دوره دوم، شماره ۷و۸٫– خزائلی، پارسا. (۱۳۸۶). تاب آوری و ظرفیت غلبه بر دشواریها. معاونت دانشجوئی و فرهنگی. مرکز مشاوره دانشگاه تهران.– درایدن، ویندی. (۱۳۹۰). رفتار درمانی عقلانی هیجانی رفتاری، مترجم: موحد، رابعه، تهران، ارجمند.– دوازده امامی، محمد حسن؛ روشن، رسول؛ محرابی، علی وعطاری. (۱۳۸۸). اثر بخشی مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری برکنترل قند خون و افسردگی در بیماران دیابتی نوع ۲٫ مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران. دوره یازدهم، شماره‌ی ۴، صفحه‌های ۳۸۵-۳۹۲٫– رحیمی، محمود. (۱۳۸۷). بررسی تاثیر آموزش درمان شناختی رفتاری الیس و آرامش عضلانی جهت کاهش اضطراب دانش آموزان پسر دبیرستان عشایری…

کنترل درونی و بیرونی، درماندگی آموخته شده

آقامولایی(۱۳۹۲)در پژوهشی با عنوان وضعیت کانون کنترل سلامت و ارتباط آن با رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در جمعیت بالای پانزده سال شهر بندر عباس به این نتیجه دست یافت که برای ارتقاء رفتارهای سلامتی بایستی بیشتر بر باورهای افراد مبنی بر تاثیر عوامل درونی و توانایی خودشان و همچنین تاثیر افراد مهم بر کنترل عوامل بیرونی محیطی و شانس تمرکز نمود و آنها را تقویت کرد.زاهد نژاد و همکاران (۱۳۹۰) در پژوهشی با عنوان بررسی ارتباط خطای حافظه، کانون کنترل سلامت و رابطه پزشک- بیمار با پیروی از درمان در مبتلایان به دیابت نوع ۲بر روی ۱۱۵ نفر به اجرا گذاشت که نتایج نشان داد بین کانون کنترل بیرونی قدرت دیگران، کانون کنترل سلامت درونی و رابطه مطلوب پزشک-بیمار از درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ رابطه مثبت و بین خطای حافظه…

اثر بخشی درمان شناختی رفتاری، اضطراب آشکار و پنهان

ری و کاتاهن (۱۹۶۸) همبستگی معنی داری میان نمرات آزمون مکان کنترل و نمرات مقیاس اضطراب آشکار و پرسشنامه سنجش اضطراب مندلر بدست آوردند.در پژوهش لیندر (۱۹۶۷) افراد دارای مکان کنترل بیرونی از هر دو جنس در مقایسه با افراد دارای مکان کنترل درونی در مقیاس اضطراب ناتوان کننده، به طور معنی داری از نمره بالاتری برخوردار بودند.فیتر (۱۹۶۷) بیان می‌کند که افراد با جهت گیری بیرونی نسبت به افراد با جهت گیری درونی در مقیاس فشار روانی و اضطراب نمرات بالاتری دارند.در تحقیق حیدری (۱۳۸۱)، پایان نامه با عنوان “بررسی اثر درمان شناختی رفتاری در کمک به کنترل بیماری دیابت و کاهش اختلالات هیجانی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع ۱”، نتایج تفاوت معنی‌داری بین سطح اضطراب را با پیش آزمون پس آزمون در گروه آزمایش نشان داد. در این پژوهش بیمارانی که…

اثربخشی آموزش مدیریت استرس، درمان شناختی رفتاری

اورهلسر و همکاران (۱۹۹۳) در مطالعه‌ای میزان افسردگی بیماران جسمی مبتلا به ضایعه نخاعی را بررسی کردند. یافته‌ها حاکی از مهم بودن نقش شیوه‌های مقابله با استرس در کاهش افسردگی بیماران بود. در پژوهشی با عنوان: اثر بخشی آموزش شیوه‌های مقابله با استرس بر تاب‌آوری، اضطراب، افسردگی و استرس بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی، توسط حسن زاده پشنگ و همکاران (۱۳۹۱) انجام گردید. یافته‌های این پژوهش حاکی از ان است که آموزش شیوه‌های مقابله با استرس موجب افزایش معنا دار میزان تاب‌آوری، کاهش معنی‌دار میزان افسردگی و استرس در بیماران شده ولی باعث کاهش معنی‌دار میزان اضطراب آنان نمی‌شود و در نتیجه آموزش شیوه‌های مقابله با استرس در کاهش میزان افسردگی، استرس و افزایش تاب‌آوری بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی نقش به سزایی دارد.امیری، آقایی و عابدی (۱۳۸۹) در تحقیقی با عنوان تاثیر…

نظریه یادگیری اجتماعی راتر، نظریه یادگیری اجتماعی

یافته‌های مطالعات گراسمن و مور (۱۹۹۴) و ولنتاین و فیناور (۱۹۹۳) نشان داد توانایی معنادهی به رویداد‌هایی که در زندگی فرد رخ می‌دهند و در نتیجه افزایش درک این رویدادها از جمله ویژگی‌هایی می‌باشد که موجب ارتقا ء تاب آوری می‌شود. بنابراین، تاب‌آوری به انطباق موفقی گفته می‌شود که در آوردگاه مصائب و استرس‌های توان کاه و ناتوان ساز آشکار می‌گردد. این تعریف از تاب‌آوری، بیانگر کنش وری و پویایی سازه‌ای است که مستلزم تعامل پیچیده بین عوامل خطر ساز و محافظت کننده است (اولسون، بوند، برنز، ولا-برودریک و سایر، ۲۰۰۳؛ چیچتی و بکر، ۲۰۰۰، به نقل ازبشارت،۱۳۸۶).افراد تاب آور در برابر رویدادهای تنش زا مقاوم بوده و روی رویدادهایی که برای آنها اتفاق می­افتد، احساس کنترل کافی دارند. درنتیجه مشکلات روحی- روانی کمتری نسبت به دیگران دارند و خودشان می‌توانند به آسانی…

نیمرخ متابولیکی زنان هایپرگلایسمی

اگر غلظت گلوکز خون ناگهان به دو تا سه برابر مقدار طبیعی برسد و در این سطح بماند ترشح انسولین در دو مرحله به شدت افزایش می یابد: ۱-در عرض۳تا۵ دقیقه پس از افزایش ناگهانی گلوکز خون، غلظت انسولین پلاسما۱۰ برابر می شود. علت ان این است که انسولین موجود در سلول های بتای لوزالمعده فوری به خون می ریزد. با این حال افزایش اولیه ترشح انسولین حفظ نمی شود بلکه با گذشت۵تا۱۰دقیقه دیگر غلظت انسولین نصف می شود. ۲-در حدود دقیقه پانزدهم ترشح انسولین برای بار دوم افزایش می یابد و در عرض ۲تا۳ساعت به یک کفه جدید می رسد، که این بار میزان ترشح از مرحله نخست هم بیشتر است. رابطه فیدبک بین غلظت گلوکز خون و میزان ترشح انسولین هر گاه غلظت گلوکز خون از ۱۰۰mg/dl فراتر رود ترشح انسولین…

تمرین هوازی و نیمرخ متابولیکی زنان هایپرگلایسمی

اهمیت و ضرورت پژوهش: جهان در حالی وارد قرن بیست و یکم شد که بیش از یکصدو چهل میلیون نفر مبتلا به بیماری دیابت بودند. در این میان سهم کشور ما حدود سه و نیم میلیون تا چهار میلیون نفر دیابتی است. در روز جهانی دیابت (بیست و سوم ابان برابر با چهاردهم نوامبر) فدراسیون جهانی دیابت اعلام کرد، هزینه های مهار و درمان دیابت، ده درصد بودجه ملی بهداشت جوامع را به خود اختصاص می دهدو نیمی از ان صرف درمان عوارض مزمن دیابت می شود. این در حالی است که متخصصان و کارشناسان پیوسته در باره روند رو به رشد بیماری دیابت در کشورمان به عنوان شایعترین بیماری غدد درون ریز در دهه های اخیر هشدار می دهند. بیماری دیابت یکی از سه عامل اول مرگ و میر در دنیاست. بیماریزایی…

قند خون : تمرین هوازی و نیمرخ متابولیکی زنان هایپرگلایسمی

مبانی نظری قند خون کربوهیدراتهایک دسته از مواد غذاییمورد نیاز مصرف روزانه هستند که انرژی لازم را برای حفظ اعمال بدن به هنگام استراحت و فعالیتهای مختلف جسمانی فراهم می کنند(۱۷).معمولا بیشتر کربوهیدراتهای موجود در رژیم غذایی،به شکل ساکاروز و نشاسته میباشند که به لحاظ تندرستی و تغذیهای از اهمیت زیادی برخوردارند.علاوه بر رژیم، کربوهیدراتها از ذخایر داخلی بدن که به طور عمده گلیکوژن کبد وعضلات می باشند، تامین می شوند. البته ذخایر کربوهیدرات بدن ناچیز و تقریبا ثابت باقی میمانند.این ذخایر می توانند برای انتقال به بافتهای دیگر، به داخل خون ازاد شوند. بیشترین ذخیره کربوهیدراتها در عضلات اسکلتی قرار دارد(۱۸). محصول نهایی تجزیه کربوهیدراتها، انرژی است که برای اعمال مختلف بدن مورد استفاده قرار می گیرد(۱۷). گلیکوژن وفسفات غیرالی از جمله مواد اولیه ای هستند که در اولین واکنش خود، به…

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...