رهبری تبادلی |
![]() |
رهبری تبادلی یا تعامل گرا یا مبادله ای
۲-۲۷ رهبری تبادلی یا تعامل گرا یا مبادله ای برنز در مورد رهبری تبادلی بیان می کند که این نوع رهبری زمانی به وقوع می پیوندد که فردی با دیگران وارد فرایند مبادله می شود که این مبادله می تواند اقتصادی، سیاسی و حتی روانی باشد. همانند مبادله کالا با کالا و یا کالا با پول، مبادله آرای رای دهندگان با کادیداها و نمایندگان مجلس در مقابل خدمت آنان، حتی گوش دادن به سخنان پزشکان در ازای کسب سلامتی، البته در این فرایند مبادله، طرفین درگیر، از منابع قدرت و دیدگاه های همدیگرآگاهی دارند و اهداف طرفین تا حدی با هم مربوط است و هرکدام سعی دارند با قدرت چانه زنی، منافع خود را حداکثر نمایند و روابط آنها فراتر از این مبادله ادامه پیدا نمی کند، به گونه ای که در صورت…
انگیزش الهام بخش، سبک رهبری تبادلی
در میان انواع رهبری مدیران سازمانها با توجه به مطالعات انجام شده نوع رهبری تحولی موثرتر از رهبری تبادلی نشان داده شده است. مفهوم اولیه رهبری تحولی توسط برنز (۱۹۷۸) و در نتیجه بررسی های توصیفی او پیرامون رهبران سیاسی ارائه شد. وی توجه خود را به ماهیت روابط متعامل رهبران و پیروان جلب نمود. او مطالعه رهبری را به سمت پویاییهای تعارض و قدرت، اهداف جمعی، تغییر واقعی عمدی و اهمیت مبنای اخلاقی رهبری و پیروی کشانید و سپس دو نوع مدل رهبری را مطرح نمود: تبادلی و تحولی (مگلیوکا و چاریستاکیس[۱۱۶]، ۲۰۰۱). رهبران تحولی صاحب بینشی هستند که از طریق آن، دیگران را برای انجام کارهای استثنایی و روشنتر و آیندهای مطلوب به جنگ و جدال و تلاش وا میدارند (اوولیو و گاردنر[۱۱۷]، ۲۰۰۵؛ لیدن، وین، زائو و هندرسون[۱۱۸]، ۲۰۰۲). ویژگیهای…
دانلود پایان نامه تعریف رهبری مبادله ای
تعریف رهبری مبادله ای رهبری مبادله ای عبارت است از رهبری مبتنی بر مبادله بین رهبر و پیرو به طوری که تمایلات فردی طرفین تأمین شود(یعقوبی و مقدمی[۱]، ۲۰۰۹). این سبک رهبری در دو دسته رهبری مبتنی بر پاداشهای مشروط و مبتنی بر مدیریت بر مبنای استثناء تقسیم میشود. ۲-۳-۳-۱- پاداشهای مشروط این رهبران رابطه خود با زیر دستانشان را به صورت مجموعه ای از قراردادها، معاملات، یا یک موازنه خدمت/پاداش میبینند. این مدیران استانداردهای کار را تعیین می کنند، به وضوح این استانداردها را برای زیردستانشان توضیح میدهند و این آگاهی را به زیردستان میدهند که اگر عملکرد آنها رضایت بخش باشد، چه پاداشی دریافت خواهند کرد. مدیرانی که این سبک رهبری را در پییش میگیرند، عموماً یک قرارداد شفاهی یا کتبی با زیر دست خود منعقد میکنند تا زیردست به…
دانلود پایان نامه تعریف رهبری مبادله ای
تعریف رهبری مبادله ای رهبری مبادله ای عبارت است از رهبری مبتنی بر مبادله بین رهبر و پیرو به طوری که تمایلات فردی طرفین تأمین شود(یعقوبی و مقدمی[۱]، ۲۰۰۹). این سبک رهبری در دو دسته رهبری مبتنی بر پاداشهای مشروط و مبتنی بر مدیریت بر مبنای استثناء تقسیم میشود. ۲-۳-۳-۱- پاداشهای مشروط این رهبران رابطه خود با زیر دستانشان را به صورت مجموعه ای از قراردادها، معاملات، یا یک موازنه خدمت/پاداش میبینند. این مدیران استانداردهای کار را تعیین می کنند، به وضوح این استانداردها را برای زیردستانشان توضیح میدهند و این آگاهی را به زیردستان میدهند که اگر عملکرد آنها رضایت بخش باشد، چه پاداشی دریافت
خواهند کرد. مدیرانی که این سبک رهبری را در پییش میگیرند، عموماً یک قرارداد شفاهی یا کتبی با زیر دست خود منعقد میکنند تا زیردست به…
دیدگاه های مختلف رهبری تحول آفرین
در این بخش تلاش شده است تا ازمیان تمامی نظراتی که در مورد رهبری تحول آفرین ارائه گردیده است ، هفت نظریه مهم و برجسته با توجه به ویژگی های هریک مورد بررسی قرار گیرد. ۱ – نظریه رهبری تحول آفرین بزنر[۱]( ۱۹۸۷): از نظر بزنر ، رهبری تحول آفرین فرآیندی است که در آن رهبران و پیروان همواره در تلاشند تا توان روحی و قوای انگیزش یکدیگر را به سطوح بالاتری ارتقا دهند. در این فرایند رابطه متقابل و رو به رشدی بین رهبر و پیروان در جریان است. همچنین به نظر وی رهبری تحول آفرین توسط هر کس با هر موقعیت در سازمان قابل پیاده شدن است. در این نوع رهبری، افراد می توانند بر همتایان و مافوق ها، مانند زیردستان اثر گذاری داشته باشند و این نوع رهبری می تواند…
نظریه رهبری تحول گرا و تعامل گرا
سبک رهبری تحول گرا در نظریات جدید به عنوان یکی از سبک های رهبری اثربخش شناخته شده است. این سبک از چهار بعد تاثیر گذاری ایده آلی، انگیزش الهام بخ ، برانگیزندگی ذهنی و ملاحظه ی فردی تشکیل شده است. برنز در سال ۱۹۷۸ ، اولین سنگ بنای نظریه ی رهبری تحول گرا را با شناسایی دو نوع سبک رهبری مراوده ای در برابر تحول گرا گذاشت. به نظر برنز ، رهبر تحول گرا به ایجاد تحول و تحول زایی می پردازد، ارزش هایی که رهبر تحول گرا دنبال می نماید ارزش های غایی نظیر آزادی، عدالت و برابری است. این نوع رهبران پیروان خود را به سطوح بالاتری از اخلاق و روحیه ارتقا می دهند . رهبر تحول گرا افراد را به سوی بهتر شدن خودشان هدایت می کند. برنز دو نوع…
سبک رهبری تحول آفرین، نگرش شناختی و رفتاری
مکانیسم های یکپارچگی سلسله مراتب تیم ها چگونه رهبران تحولی به یادگیری سازمانی و پیشبرد سازمان به سمت سازمان یادگیرنده کمک می کنند؟در آینده نزدیک تنها سازمانی می تواند ادعای برتری کند که قادر باشد از قابلیت ها، تعهد و ظرفیت یادگیری افراد در تمامی سطوح سازمان به نحو احسن بهره برداری نماید (هدایت و روشن، ۱۳۸۴).یادگیری عامل کلیدی مورد نیاز سازمانی است که می خواهد در دنیای جدید اقتصادی پا بر جا بماند. رهبری به عنوان یک عامل اساسی در حرکت به سوی سازمان یادگیرنده معرفی شده است (امی[۱۰۲]، ۲۰۰۸). رهبری در چنین سازمان هایی بیشتر باید تحولی باشد (جیمز، ۲۰۰۳). به عبارت دیگر، اداره و مدیریت یادگیرنده سازمانی، که باعث پیشبرد سازمان به سمت سازمان یادگیرنده می شود، به رهبری تحولی نیازمند است (ورا و کروزان[۱۰۳]، ۲۰۰۴). رهبران تحولی موقعیت بهتری…
رهبری تحول آفرین، رهبری مبادله ای
رهبران تحول آفرین رهبرانی هستند که بر پیروان خود نوعی نفوذ شگرف و فوق العاده دارند و در آنها انگیزه ایجاد می کنند. مظلومی و همکاران، ۱۳۸۹ ص ۵۶ رهبران تحول آفرین به منظور تقویت عملکرد کارکنان و سازمان، رابطه مثبتی با زیردستان برقرار میکند و آنها را بر میانگیزاند تا آنچه را در توان دارند انجام دهند Burke , Collins,2001, p:244 جدول ۲-۱ تعاریف رهبری تحول آفرین 2-1-5 مدیر در نقش رهبری تحول گرابس فرضیه ای را مطرح می کند که رهبران تحول گرا به احتمال بیشتری به عنوان رهبران موثر و ارضا کننده تر نگریسته می شوند نتایج او نشان می دهد که رهبران تحول گرا نسبت به رهبران تعامل گرا روابط بهتری با سرپرستان و پیروان خود برقرار کرده کمک بیشتری به سازمانها می کنند .به علاوه اینکه او پی برد…
نظریه رهبری تحول آفرین، سبک رهبری تحول آفرین
به سطوح بالاتری از اخلاق و انگیزش سوق می دهند، تعریف می نماید ( حسینی و همکاران ؛ ۱۳۸۹ ، ص ۵۸ ) سبک رهبری تحول آفرین برنز توسط بسیاری از محققان و تحت عناوین مختلف مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است به طور کلی این تحقیقات، رفتارها و ویژگی های رهبران تحول آفرین را بدین صورت بیان کرده اند: خونگرمی و همدلی، نیاز به قدرت، بلاغت و مهارت بیان خوب، هوش و توجه به دیگران. این رهبران قادرند پیروان را برانگیزانند، توانایی الهام بخشی دارند، تعهد پیروان را کسب میکنند، و میتوانند باورها، نگرشها و اهداف افراد و هنجارهای سازمان را تغییر دهند. رهبران تحول آفرین این احساس را در زیردستان ایجاد میکنند که به آنان به عنوان انسان نگریسته میشود و به افراد کمک میکنند که مسایل را به روشی…
انگیزش الهام بخش، رهبری تحول آفرین
هوش هیجانی و رهبری تحول آفرین (بارلینگ و همکاران، ۲۰۰۰). نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و سه جزء رهبری تحول آفرین(نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش و ملاحظات فردی) و یک جزء از رهبری تبادلی (پاداشهای مشروط) رابطه معنادار وجود دارد ولی میان ترغیب ذهنی و هوش هیجانی رابطه معناداری مشاهده نشد. پژوهشی تحت عنوان “هوش هیجانی و رهبری تحول آفرین در خرده فروشیها” توسط داکت و همکاران در سال ۲۰۰۳ انجام شد. در این پزوهش تفاوت موجود بین هوش هیجانی ایده آل و واقعی مورد بررسی قرار گرفت و علت این تفاوت تمایل رهبران به سبک رهبری تبادلی عنوان گردید. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که بین هوش هیجانی و رهبری تحول آفرین رابطه قوی وجود دارد. گلمن به گونهای قوی بحث می کند که هوش…
رهبری عدم مداخله گر، ساختار سازمانی
”این رهبران رابطه خود با زیر دستانشان را به صورت مجموعه ای از قراردادها، معاملات، یا یک موازنه خدمت/پاداش می بینند. این مدیران استانداردهای کار را تعیین می کنند، به وضوح این استانداردها را برای زیردستانشان توضیح می دهند و این آگاهی را به زیردستان می دهند که اگر عملکرد آنها رضایت بخش باشد، چه پاداشی دریافت خواهند کرد. مدیرانی که این سبک رهبری را در پییش می گیرند، عموماً یک قرارداد شفاهی یا کتبیی با زیر دست خود منعقد می کنند تا زیر دست به درستی بداند که از او چه انتظاراتی می رود و براورده شدن یا براورده نشدن انتظارات چه پیامدهایی خواهد داشت. در این حالت به زیردستان قول پاداش در برابر عملکرد مثبت و یا تنبیه در برابر عملکرد منفی داده می شود. مدیریت بر مبنای استثناء[۲۶] ”این رهبران…
نظریه رهبری تحول آفرین، سبک رهبری تحول آفرین
رهبران تحول آفرین نیازها و انگیزه های پیروان را بالا برده و باعث تغییر بر جسته درافراد، گروهها و سازمانها می شوند. ۶-۱-۲ رهبری مراوده ای و رهبری تحولآفرین (دو رویکرد متفاوت)برنارد بس در مقاله خود تحت عنوان«از رهبری تبادلی تا رهبری تحول آفرین» درباره تفاوت این دو نوع رهبری چنین بیان می کند: پرجاذبه بودن از دیدگاه کارکنان، عامل اصلی برای رهبر تحول آفرین شدن است. رهبران پرجاذبه از قدرت و نفوذ زیادی برخوردار هستند. این نوع رهبران در رابطه با کارکنان خود نقش الهام بخش را ایفاء می کنند و همراه ارائه ایده، در آنها شور و شوق خاصی ایجاد می کنند تا به نتایج فوق العاده و همراه با تلاشهای برجسته دست یابند. در مقابل ویژگی پرجاذبه بودن رهبران تحول آفرین، رهبران تبادلی از قدرت پاداش اقتضایی برخوردار هستند(موغلی،۱۳۸۴).رهبری تبادلی بر…
سازمانهای یادگیرنده، مسئولیت های رهبری
رهبری توزیع شده به مدیران اجازه می دهد که به جایگاه رسمی و نقش های غیر رسمی افراد توجه نماید و در واقع بحث مسئولیت رهبران سازمان را مطرح سازد. از این رو شاید این مسئله ایجاد شود که افراد چگونه مسئولیت های توزیع شده ی رهبری، که منجر به بهبودی آموزش، ایجاد هنجارهای اعتماد، افزایش همکاری و حمایت از بالندگی کارمندان می شود، را به نحو احسن انجام دهند (هلر و همکاران، ۱۹۹۵).امری مهم در رهبری توزیع شده این است که دانش از چه طریقی و توسط چه کسی در سازمان عهده داری می شوند. آنچه در بحث رهبری مشهود است، وجود انواع مختلف رهبران دانش در درون سازمان بوده، که دانش را هدایت می کنند لذا در این پارادایم آنهایی که نقش رهبری را بر عهده می گیرند بر مبنای دانش…
نظریه رهبری تحول آفرین، سبک رهبری تحول آفرین
به طورکلی، علاوه بر نظریه های متعدد رهبری که ارائه شده است، دیدگا ه های متعدد دیگری نیز در حال شکل گیری است که بینش جدیدی در فرایند رهبری ایجاد نموده است.مجموعه نظریه هایی که در این مکتب ارائه شده است به صورت زیر دسته بندی می شود:۱-۴-۸-۲ نظریه جانشین های رهبری[۱۳۳]به طور خلاصه، این نظریه ادعا دارد که پاره ای شرایط می توانند به عنوان جانشین برای رهبری محسوب شوند و انجام وظیفه رهبری را غیر ضروری سازند. به عنوان نمونه، بی تفاوتی نسبت به سازمان یا وجود گروه های منسجم کاری، از زمره عواملی است که بر اساس این نظریه می تواند لزوم رهبری را از میان بردارد (Jermier&Kerr,1978). جدول ۸-۲ نشانه دهنده این عوامل در سه گروه کلی، خصوصیات پیروان، خصوصیات وظیفه و شغل و خصوصیات سازمان است. ۲-۴-۸-۲ نظریه اسنادی…
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-04-20] [ 06:52:00 ب.ظ ]
|