عشق و تنهایی و اندوه در شعر کلاسیک و معاصر

یکی از ثمرات عشق، غم و اندوهی است که عموماً به واسطه ی دوری از معشوق گریبان عاشق را می گیرد. سعدی در این باره می گوید:خیال روی توام دوش در نظر می‌گشت وجود خسته‌ام از عشق بی‌خبر می‌گشتهمای شخص من از آشیان شادی دور چو مرغ حلق بریده به خاک بر می‌گشت (سعدی،۴۳۷:۱۳۸۲) این ویژگی از عشق در شعر معاصر اینگونه بروز کرده است:آنکه می گوید دوستت دارمخنیاگر غمگینی استکه آوازش را از دست داده است.…آنکه می گوید دوستت دارمدل اندوهگین شبی ستکه مهتابش را می جویدای کاش عشق رازبان سخن بود(شاملو: ۸۲۶)سهراب نیز عشق را اندوهبار می داند:و عشق، تنها عشقمرا به وسعت اندوه زندگی ها برد(سپهری: ۳۰۶)شاعر چنان با تنهایی خو کرده استکه از معشوق می خواهد او را رها کند :مرا تنها گذارای چشم تبدار سرگردان!مرا با رنج بودن…

مقایسه مفهوم عشق در شعر کلاسیک و معاصر

در شعر معاصر متناسب با تحولات اجتماعی و تغییر نوع زندگی و به تبع آن تغییر در احساسات انسان نسبت به مقولات مختلف، در شیوه ی بیان عشق و عشق ورزی به معشوق نیز تحولاتی پدید آمده است.شعر عاشقانه ی سنتی به دو دسته ی سروده های عاشقانه زمینی و سروده های عاشقانه ی آسمانی یا عرفانی تقسیم می شود. در عاشقانه های زمینی، عشق کاملا ملموس و معشوق زمینی و دارای جسمیت است؛ دارای خط و خال و چشم و ابروست؛ خصوصیات و ویژگی های انسانی دارد؛ رفتار و واکنش های طبیعی از خود بروز می دهد. این نوع عاشقانه ها در اشعار سعدی به اوج خود می رسند. دسته ی دوم عشق های کلاسیک، عشق عرفانی یا آسمانی است که در حقیقت ثمره ی تصوف اسلامی بوده است. در این نوع…

ویژگی های عشق در شعر سهراب

۴-۴-۳-۱ عشق وسیع استعشق در سروده های سهراب وسعتی به اندازه همه اجزای طبیعت دارد. این مقوله را می توان حاصل انعکاس تعالیم کریشنا مورتی در سروده های سهراب دانست. مورتی می گوید: «معشوق من آسمان های گسترده، سنگ، گل، هر موجود آدمی است. زیرا حقیقت مکان معین و ثابتی ندارد، بنابراین نمی توان از طریق مسلک ها و مرشدها و دانش های فلسفی یا تکنیک های روانشناسی به حقیقت رسید. شخص باید حقیقت را در روابط کشف کند. رابطه با خویشتن خود و با مجموعه ی قضایا و پدیده های زندگی. نمی توان معشوق را درک کرد و شناخت، مگر موقعی که بتوان او را در هر جاندار، در هر برگ علف یا هر فرد دید» (کریشنا مورتی، ۱۳۸۳: ۱۳۱). در سروده های سپهری نیز، نظری مشابه اندیشه های کریشنا مورتی یافت…

جلوه های عرفان و عشق در شعر سهراب

برای بررسی عشق در سروده های سهراب ابتدا باید بینش عرفانی او را مورد بررسی قرار داد. زیرا عشق در شعر او با این مقوله گره خورده است. سروده های عاشقانه سهراب دارای چارچوبی متفاوت نسبت به سایرعاشقانه های معاصر است و علت این امر را باید در جهان بینی متفاوت و گرایشات عرفانی سهراب جُست.هرچند تمایلات عرفانی او نیز با آنچه در ادبیات فارسی رواج داشت، متفاوت بوده است.در شعر عرفانی ادبیات فارسی عشق شورانگیز و پر تکاپو، آتش به خرمن عرفا می اندازد و صبر و قرار را از آن ها می رباید. چه بسیار عارفانی که در این وادی سر از پای نشناخته و جان و جهانشان را در این آتش سوخته است. عرفان سهراب، از این جهت، با عرفان ادبیات کلاسیک تفاوت عمده ای دارد؛ عرفان او با آرامش…

فروغ فرخزاد و عشق

۴ـ ۳ فروغ فرخزاد۴ـ ۳ـ ۱ شرح زندگی و آثارفروغ فرخزاد در پانزدهم دی ماه سال ۱۳۱۳ در تهران متولّد شد، پدرش محمّد فرخزاد سرهنگ ارتش بود. فروغ پس از اتمام کلاس سوّم دبیرستان به هنرستان بانوان رفت و خیّاطی و نقّاشی آموخت. او مدّتی نیز نزد «پتگر» نقّاش معروف، به یادگیری فنون نقّاشی پرداخت. اگر چه فروغ تحصیلات ادبی نداشت، امّا علاقه ی بسیارش به شعر و ادبیات او را به دنیای شعر و شاعری کشاند، تا جایی که بهگفته ی خودش از همان دوران نوجوانی (سیزده، چهارده سالگی) سرودن شعر را آغاز کرد:«وقتی سیزده، چهارده ساله بودم، خیلی غزل می ساختم و هیچ وقت آنها را چاپ نکردم. وقتی غزل را نگاه می کنم، با وجود اینکه از حالت کلّی آن خوشم می آید، به خودم می گویم: خوب خانم کمپلکس…

سنّت شکنی در شاخصه های شعر عاشقانه کلاسیک

ه- سنّت شکنی در شاخصه های شعر عاشقانه کلاسیکنیما در «افسـانه» و در خلال گفتگـوهایش با او، بسیاری از شاخصه های شعـر عاشقانه کلاسیک را رد می کند تا آغازگر ذهنیت تازه در شعر عاشقانه معاصر باشد. «ذهنیتی که هم در اشعار پسین خود نیما بالید و هم آغازی جسورانه بود، برای شاعران سبک ساز پس از نیما همچون شاملو، اخوان، فروغ، سهراب و … که در شکلی تکامل یافته تر به این ذهنیت تداوم دادند» (بهفر، ۱۳۸۱: ۱۸).در «افسانه» از زبان عشق می خوانیم:«که تواند مرا دوست داردوندر آن بهره ی خود نجوید؟هر کس از بهر خود در تکاپوست،کس نچیند گلی که نبویدعشق بی خط و حاصل، خیالی ست. (یوشیج: ۷۱)جملات گفته شده از زبان عاشقِ افسانه در حقیقت، در تقابل با اندیشه ی برخی شعرای کلاسیک است که عشق و حالات…

عشق و شعر فارسی

چکیدهعشق یکی از عالی ترین و مهم ترین موضوعات شعر فارسی است. هرچند شکل پرداختن به آن در ادوار گوناگون شعر فارسی، بنا به شرایط خاص اجتماعی، متفاوت بوده، اماادبای زبان فارسی هیچ گاه از شرح و توصیف آن غافل نبوده اند.دراین پژوهش، نخست مفهوم عشق در لغت، عرفان، رواشناسی و فلسفه تبیین شده است؛ سپس نمود عشق در ادوار مختلف شعر فارسی مورد مطالعه قرار گرفته و ویژگی ها و جایگاه عاشق و معشوق در هر یک از این دوره ها بررسی شده است. در این راستا از شعرکلاسیک، آثاربرجسته ی هر دوره و از شعر معاصر ، آثار پنج شاعر نامی: نیما یوشیج، احمد شاملو، فروغ فرخزاد،سهراب سپهری و مهدی اخوان ثالث، مورد تحقیق قرار گرفته است.پاره ای از مهم ترین نتایج پژوهش، چنین است : ادوار شعر فارسی، هیچ گاه…

عشق با اندوه و تنهایی همراه است

«در جامعه ای که عشق فعالیتی خطرناک محسوب می شود، خواه ناخواه، سرنوشت کسی که عاشق است، مواجه با تنهایی است. و تنهایی یک ناگزیری همراه عشق است. خواه این عشق، عشقی فردی باشد، و خواه عشقی اجتماعی» (مختاری، ۱۳۷۲: ۵۹۳).در راستای جملات فوق و با بررسی بیشتر می توان دریافت، درون مایه ی بخش زیادی از اشعار فروغ و گاه عاشقانه های او را تنهایی و انزوا در بر گرفته است. تنهایی و انزوایی که از تبعات منفی و غیر قابل اجتناب دنیای مدرن برای انسان معاصر است. و تنهایی فروغ را می توان تنهایی مضاعف دانست که زن شرقی با آن دست به گریبان است:روی خط کج و معوج سقف چشم خود را دیدمچون رطیلی سنگینخشک می شد در کف، در زردی، در خفقانداشتم با همه جنبش هایممثل آبی راکدته نشین…

حسن نیت در سنت

قواعدی که در زیر از آن نام برده می شود به استناد احادیث و روایات از نبی اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیه السلام می باشد، که عبارتند از : ۱-قاعده لاضرر و لاضراراً فی الاسلام که به عنوان حدیث از حضرت رسول اکرم نقل شده است. ۲-قاعده غرور (المغرور یرجع الی من غره) حدیث نبوی است یعنی فریب خورده باید به فریب دهنده مراجعه و مطالبه خسارت نماید. ۳-قاعده احسان –آیه «ما علی المحسنین من سبیل» از ادله این قاعده محسوب می شود . در نامه ۵۳ حضرت علی (ع) به مالک اشتر به تفاوت نیکوکار و بدکار اشاره شده است . برخی حقوقدانان همچون دکتر کاتوزیان عقیده دارند که احسان به کار مشروعی می گویند که برای جلب منفعت یا دفع ضرر از دیگران انجام شود. و…

 معشوق؛ زنی با صفات مردانه

گاه معشوق را می ستاید و از شیر دلی اش سخن می گوید؛ شیر دختری که شکوفه ی میوه دار ایل است: با تو ام من، آی دختر جان!شیر دختر، ای شکوفه ی میوه دار ایل!تیهوی شاهین شکار کرد!که به تاری از کمند گیسویت گیریصد چنان سهراب یل را، آن که نتوانستنازنین گُرد آفرید گُرد.(اخوان، زندگی می گوید:اما باید زیست:.۲۴۴).او معشوقش را به صفت مردانگی و غیرت می ستاید و اینگونه خطابش می کند که؛هی بگردم دخترم را، دختر با غیرتم، هم میهن کُردم!..تو زنی مردانه ای، سالاری و از مرد هم پیشی؛جامه ی جنست زن است، امادرد و غیرت در ت دارد ریشه ای دیرین.کم مبین خود را که از بسیار هم بیشی.گوهر غیرت گرامی دار، ای غمگین.مرد، یا سالار زن، باید بدانی این،کاندرین روزان صدره تیره تر از شباهل غیرت روزیَش…

ویژگی های عشق در سروده های اخوان

الف- عشق، جذبه ای ناب «عشق برای اخوان جذبه ای ناب از جذبه های زندگی است که دیگر جذبه ها را اوج و جلوه می بخشد حتی اگر عاشق گرفتار عشق به باور او و بر اساس دریافت او حتی به سکون و رخوت سنگ های ساحلی، تلاش و خیزش موج وار می بخشد، جذبه ایی که تعالی یافته و فرازینه که آگاهی در برابرش تدّنی و شعور در برابر آن فرود است»(بهفر،۱۳۸۱:۱۱۷) باورم ناید که این من بوده ام، هنگام آن جذبهتوگویی در درون او کسی گوید:«تو چه بودی و چه ها کردیدر کمند جادوی آن بی امان جذبه» (اخوان، زندگی می گوید: باید نیست :۱۵۴)عشق از نگاه او جذبه ای است که آنات و لحظات جاری زندگی عاشق را چراغان می کند:راست می گوییکه همین پرجاذبه لذّات دیرینه ست؛که چراغان می…

عشق فنّ شریف و فضیلتی بزرگ است

۲ـ ۳ـ ۵ـ ۳ عشق فنّ شریف و فضیلتی بزرگ است چون عشق به کمال رسد و میان عاشق و معشوق، اتحّادی حاصل آید، سبب بروز نوادر و شگفتی­های بسیار خواهد شد. عاشق با نیروی عشق و با استمداد از لطف معشوق، ره صد ساله را یک روزه پیموده و کارهای شگفت­انگیزی انجام می­دهد که با معیار عقل طبیعی انسان سازگار و قابل سنجش نیست. مطــرب عشــق عجب ساز و نوایی دارد نقش هر زخــم که زد راه به جایی دارد (حافظ، ۱۳۸۵: ۱۰۷) بیستون کندن فرهاد نه کاریست شگفت شور شیرین به سر هر که فتد کوهکن است (صائب،۱۳۷۰٫ج۳ : ۵۸ ) ۲ـ ۳ـ ۵ـ ۴ عشق حیات بخش است در شعر عرفا، عشق به عنوان جوهره­ی حیات و نیروی زندگی بخش معرفی می­شود. بر این اساس کسی که عشق ندارد،…

ابوریحان بیرونی، نصیر الدین طوسی

[۱۳۷] – پیتر کاز .پیشین .در سروش . علم شناسی فلسفی . همان . ۱۷۲٫[۱۳۸] – پارسانیا . حمید . پیشین . ص ۱۰[۱۳۹]- Cf. PAUL R. GROSS & NORMAN LEVITT, HIGHER SUPERSTITION: THE ACADEMIC LEFT AND ITS QUARRELS WITH SCIENCE (1994); ALAN SOKAL & JEAN BRICMONT, FASHIONABLE NONSENSE: POSTMODERN INTELLECTUALS‘ ABUSE OF SCIENCE (1998).[140]- For more on the famous Habermas-Gadamer debate regarding the respective roles of hermeneuticsand critical theory, see JU RGEN HABERMAS, DIALE´TICA E HERMENEˆUTICA (Ivaro Luiz Montenegro Valls trans., L & PM 1987); HANSGEORG GADAMER, A RAZ ˜ AO NA ´EPOCA DA CI ˆENCIA (Aˆ ngela Dias trans.,Tempo Brasileiro 1983) (1981).[141] – اندرو سایر . روش در علوم اجتماعی . رویکردی رئالیستی . ترجمه عماد افروغ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی…

کارشناسی ارشد، حقوق ایران

باسمه تعالی تاییدیه اعضای هیات داوران حاضر در جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی دانشکده حقوق و علوم سیاسی موضوع: حمله روسیه به گرجستان از منظر حقوق توسل به زور استادراهنما: جناب آقای دکتر محمدرضا ضیائی بیگدلی استاد مشاور: جناب آقای دکتر سیدقاسم زمانی استاد داور: جناب آقای دکتر سادات میدانی نگارنده: سرکار خانم زینب باقری بهمن ۱۳۸۸ تقدیم به سه رکن زندگی ام: پدر، مادر و همسرم؛ آنان که هدایت، حمایت و دعای خیرشان همواره شامل حالم بوده وخواهد بود… چکیده: بحران اوستیای جنوبی که در آگوست ۲۰۰۸ حمله نظامی روسیه به گرجستان را به دنبال داشت، هرچند از بعد زمانی کوتاه بود، اما از جنبه های مختلف به…

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...