مجموعه های فازی |
![]() |
تئوری مجموعه فازی، مجموعه های فازی
این نشان می دهد که بازه کارایی با کمینه حداکثر افت کارایی، بهترین بازه کارایی می باشد.از آنجایی که حداکثر فقدان کارایی اعداد نسبی هستند آن ها با توجه به حداکثر کارایی میان همه بازه های کارایی محاسبه می شوند. بنابراین آن ها می توانند برای انتخاب مرغوب ترین بازه کارایی از میان مجموعه بازه های کارایی به کار روند. ولی نمی توان از آن ها برای رتبه بندی مستقیم آن ها استفاده کرد(Wang and el, 2005).حال برای رتبه بندی DMU ها، گام های حذفی زیر را داریم:گام ۱- ماکزیمم عدد کارایی را محاسبه می کنیم، بهترین بازه کارایی، بازه کارایی است که کمترین مقدار افسوس را دارد به طور مثال را در نظر می گیریم کهگام ۲- را حذف می کنیم و دوباره عدم کارایی را برای بقیه بازه ها محاسبه می…
مجموعه های فازی، عدم اطمینان
گزاره P : «احمد جوان است» ، خیلی ممکن است.نظریه فازی با نظریه احتمال نیز دارای تفاوتهای اساسی است. نظریه احتمالات نظریه ریاضی شانس یا حالت اتفاقی است. ایده احتمال این است که هر واقعه، عددی مرتبط با وقایع برابر یک می گردد، اما منطق فازی استدلال با مجموعه های فازی می باشد. به عنوان مثال مرزبندی فصل های سال مرزبندی حقیقی نیست ، و نمی توان زمان مشخصی را برای شروع یک فصل در نظر گرفت. استدلال بر مبنای نظریه امکان بنا شده است ( امینی و خیاطی ، ۱۳۸۵ ).۲-۵-۱ نظریه امکانپیشرفت های بسیار در نظریه احتمال منجر به این باور عمومی گشته است که عدم اطمینان موجود در پیشامدها و سیستم ها و فرآیند ها صرفاً ماهیتی ناشی از تصادف دارند و در نتیجه می توان با روشهای احتمالی آنها…
مجموعه های فازی، نظریه مجموعه ها
این تعریف x ، مجموعه مرجع و هر زیر مجموعه A از آن ، یک پیشامد خواهد بود و (A)P درجه (امکان) رخ دادن پیشامد A تفسیر می شود. در نظریه امکان از اندازه دیگری نیز به نام «اندازه لزوم» استفاده می شود.اندازه لزوم پیشامدA به صورت تفاضل عدد یک و اندازه امکان پیشامد متمم (یا متناقص)A تعریف می کنند و با نمادN نشان می دهند. به عبارتی:(۲-۴) (Á)P- 1= (A)N که A وÁ را متمم هم و یا متناقض هم گویند.پس مفهوم اندازه امکان تعریف شده بر x ، عبارت است از یک تابع عضویت برای یک زیر مجموعه فازی از x که به نوع دیگری صورتبندی شده است. این موضوع حلقه پیوند نظریه مجموعه های فازی و نظریه امکان است. اندازه امکان و اندازه لزوم حالت خاصی از اندازه هایی موسوم…
مجموعه های فازی، منطق چند ارزشی
از آنجا که W یک ماتریس وزنی تصادفی است، ساخت تمامی روابط بین عناصر بوسیله w است . برای همگرا کردن وزن ها، سوپرماتریس را به توان می رسانیم، که نتیجه آن ایجاد سوپر ماتریس حدی است .۳-۹-۴منطق فازی :ناتوانی منطق ارسطویی در تقابل با مسائل پیچیده جاری، چالش هایی را در ذهن محققان برای گسترش آن ایجاد نمود . این چالش با فراز و نشیب های فراوان در اعصار تاریخ نظریه فازی را توسط پرفسور لطفی عسکرزاده استاد ایرانی دانشگاه برکلی در سال ۱۹۶۵ رقم زد. شیوه تفکر فازی با لحاظ نمودن ابهام و عدم اطمینان بجای حذف و نادیده گرفتن آن و ترویج منطق چند ارزشی بجای منطق دو ارزشی درست و غلط، امکان برسی دقیق
تر مسائل و نگاهی ویژه تر به پدیده ها را فراهم نموده است .که باعث…
تصمیم گیری پیچیده، مجموعه های فازی
است. هنگامی که برای موضوعات چند بعدی، چند هدفی و مسایل تصمیم گیری پیچیده بکار می رود، تکرار فراوان مراحل زمان گیر پرسش و پاسخ برای رسیدن به اجماع نسبی نظرات، مشکل بزرگی تلقی میشود. بطور کلی این روش دارای ضعف هایی مانند هزینه بالا، زمان زیاد برای جمع آوری داده میباشد( دیریو، بیلوت و یوشیدا[۱]، ۲۰۱۲).روش دلفی فازی توسط ایشی کاوا و همکاران[۲] در سال ۱۹۹۳ ارائه شد. کاربرد این روش در تصمیم گیری و اجماع بر مسائلی که اهداف و پارامترها به صراحت مشخص نیستند، منجر به نتایج بسیار ارزنده ای میشود. ویژگی این روش، ارائه چارچوبی انعطاف پذیر است که بسیاری از موانع مربوط به عدم دقت و صراحت را تحت پوشش قرار میدهد. بسیاری از مشکلات در تصمیم گیریها مربوط به اطلاعات ناقص و نادقیق است. همچنین تصمیمهای اتخاذ…
فرآیند تصمیمگیری، مجموعه های فازی
برای تحلیل یک سامانه چند معیاره باید عناصر آن را به خوبی شناخت و آنها را به طور دقیق تعریف کرد و سپس به مدلسازی و تجزیه و تحلیل آن پرداخت. در شکل (۲-۲) عناصر یک سامانه چند معیاره نشان دادهشده است.شکل۲-۲ عناصر یک سامانه چند معیاره(تصمیمگیری با معیارهای چندگانه)روشهای زیادی برای حل مشکلات چند معیاره تدوین گردیده است. (هوانگ و یون، ۱۹۸۱) چارچوب روشهای تصمیمگیری چند معیاره از روشهای ساده گرفته تا روشهای پیچیده متغیر است. طبقهبندی پیچیده روشهای فوق در مقالات بسیاری ارائه گردیده است(یو،۱۹۹۶; وانگو،۱۹۸۱ و زاوادکاس،۲۰۰۱ ).با این وجود، هنوز هم مشکل انتخاب یک روش صحیح در موقعیت فرضی وجود دارد. هیچکدام از روشهای ذکرشده به عنوان بهترین و مناسبترین روش برای تمامی موقعیتهای تصمیمگیری در نظر گرفته نمیشوند. به عبارتی، بهکارگیری روشهای تصمیمگیری چند معیاره به یک حالت…
پایان نامه مدل های تصمیم گیری چند شاخصه
تصمیم گیری چندشاخصه فضای تصمیم را گسسته تصور می کنند. هر چند که برای این مسائل جواب بهینه وجود ندارد اما با وجود گزینههای محدود از پیش تعیین شده، هدف مسئله انتخاب گزینه برتر بر مبنای شاخصهای چندگانه است. اگر چه متدهای تصمیم گیری چندشاخصه دارای تنوع تکنیکی گستردهای هستند با این حال این تکنیکها دارای جنبههای مشترک خاص هستند مانند وجود گزینهها، شاخصهای چندگانه، تعارض در بین شاخصها، واحدهای اندازه گیری ناهمگون[۱]، وزن معیارهای تصمیم و ماتریس تصمیم. فرض کنید تصمیمگیرندهای به دنبال انتخاب یا رتبهبندی m گزینه بر اساس n شاخص میباشد. به طور کلی شاخصها از نظر ماهیت دو نوعند: شاخصهای با ماهیت سود و شاخصهای با ماهیت هزینه. بر این اساس مجموعهی شاخصها (A ) می تواند به دو زیر مجموعه تقسیم شود که بیانگر شاخصهای با ماهیت…
پایان نامه مدل های تصمیم گیری چند شاخصه
تصمیم گیری چندشاخصه فضای تصمیم را گسسته تصور می کنند. هر چند که برای این مسائل جواب بهینه وجود ندارد اما با وجود گزینههای محدود از پیش تعیین شده، هدف مسئله انتخاب گزینه برتر بر مبنای شاخصهای چندگانه است. اگر چه متدهای تصمیم گیری چندشاخصه دارای تنوع تکنیکی گستردهای هستند با این حال این تکنیکها دارای جنبههای مشترک خاص هستند مانند وجود گزینهها، شاخصهای چندگانه، تعارض در بین شاخصها، واحدهای اندازه گیری ناهمگون[۱]، وزن معیارهای تصمیم و ماتریس تصمیم. فرض کنید تصمیمگیرندهای به دنبال انتخاب یا رتبهبندی m گزینه بر اساس n شاخص میباشد. به طور کلی شاخصها از نظر ماهیت دو نوعند: شاخصهای با ماهیت سود و شاخصهای با ماهیت هزینه. بر این اساس مجموعهی شاخصها (A ) می تواند به دو زیر مجموعه تقسیم شود که بیانگر شاخصهای با ماهیت…
ارتباط ERP و سیستم های اطلاعاتی
۲-۳- تاریخچه سیستم برنامه ریزی منابع سازمان سیر تکاملی سیستمERP از یک سو متاثر از تکامل سختافزارها و نرمافزارهای رایانه ای و از سوی دیگر متاثر از تحولات صورت گرفته در زمینه مدیریت سازمانها و محیط رقابتی حاکم برآنهاست.ERP به منظور غلبه بر مشکلات سیستمهای عملیاتی موجود در سازمانها که از اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی توسعه پیدا نموده بودند بوجود آمد. در ادامه به روند توسعه و تکامل ERP میپردازیم: ۲-۳-۱- دوره اول: قبل از سال ۱۹۶۰ میلادی دراین مدت نرمافزارهایی به نام پردازشگر لیست مواد[۱] توسعه یافته بودند که هدف عمده آنها استخراج مواد لازم برای تولید تعدادی محصول بود. روش کار در این برنامه ها بدین صورت بود که مقدار مورد نیاز محصول به همراه اجزا و قطعات مورد نیاز برای تولید آن محصول به سیستم وارد می شد و سیستم…
کاربرد منطق فازی در انتخاب تامین کننده
کاربرد منطق فازی در انتخاب تامین کننده مسئله انتخاب تامین کننده می تواند یک مسئله تصمیم گیری چند معیارهیا چند هدفه باشد که در آن اهمیت معیار ها و اهداف با توجه به استراتژی های زنجیره تامین متفاوت می باشد و می توانند با یکدیگر در تعارض بوده و بسته به موقعیت خرید دارای اهمیت و اولویتی متفاوت باشند. همچنین انتخاب تامین کننده در صنایع یک فرآیند تصمیم گیری جمعی است یعنی سطوح وگروه های مختلف سازمان در این فرآیند مشارکت دارند.یک گروه تصمیم گیری می تواند از پرسنل،کارشناسان و یا مدیران از واحدهایی چون تحقیق و توسعه ،تضمین کیفیت و غیره تشکیل شود.در چنین شرایطی در فرآیند انتخاب و ارزیابی تامین کنندگان هر یک از گروه های تصمیم گیری می توانند به طور مستقل به اعلام نظر در مورد ویژگی های مختلف…
تاریخچه سیستم فازی
دهه ۱۹۶۰ را می توان دهه آغازین تئوری فازی نامید. منطق فازی برای اولین بار در سال ۱۹۶۰ توسط دکتر لطفی زاده[۱]، دانشمند ایرانیتبار واستاد علوم کامپیوتری دانشگاه برکلی کالیفرنیا، ابداع شد ولی نخستین بار در پی تنظیم نظریه مجموعههای فازی به وسیله پروفسور لطفی زاده در سال ۱۹۶۵ در صحنه محاسبات نو ظاهر شد. کلمه فازی به معنای غیر دقیق، ناواضح و مبهم است. اگر بخواهیم نظریه مجموعههای فازی را توضیح دهیم، باید بگوییم نظریهای برای اقدام در شرایط عدم اطمینان می باشد. این نظریه قادر است بسیاری از مفاهیم و متغیرها و سیستمهایی را که نادقیق و مبهم هستند، صورتبندی ریاضی ببخشد و زمینه را برای استدلال، استنتاج، کنترل و تصمیمگیری در شرایط عدم اطمینان فراهم آورد(عادل آذر و فرجی، ۱۳۸۹). منطق فازی یکی از بهترین ابزارها برای تبیین مفهوم…
اعداد فازی ذوزنقه ای، تئوری مجموعه فازی
: میزان خروجی rام برای واحد تحت بررسی: وزن داده ورودی iام (متغیرهای مجهول): وزن داده خروجی rام (متغیرهای مجهول)مدل CCR که توسط چازنز، کوپر و رودز در سال ۱۹۷۸ میلادی ارائه شده است را در زیر نشان داده ایم:همانطور که واضح است حل این مدل برنامه ریزی خطی به ازاء هر کدام از واحدهای تصمیم گیرنده، منجر به بدست آوردن کارایی نسبی برای هر کدام از واحدهای تصمیم گیرنده خواهد شد. ۴-۳- مدل تحلیل پوششی داده ای فازی برای ارزیابی عملکرد تحلیل پوششی داده ها(DEA) روش پیشنهادی چارنز و همکارانش بود، که یک روش ریاضی برای ارزیابی کارایی نسبی یک مجموعه از واحدهای تصمیم گیری (DMU )، با مجموعه ی مشخصی از ورودی ها و خروجی ها می باشد. فرض اصلی (DEA ) بر مبنای داده های دقیق قرار گرفته بود،اما در…
اندازه گیری کارایی، اعداد فازی
که در آن حد بالای کارائی نسبی DMU تحت ارزیابی می باشد. با جایگذاری روابط (۲-۳) تا (۵-۳) در مدل (۷-۳)، مدل (۸-۳) حاصل خواهد شد : ب) حالت بدبینانه. برای یک DMU بدترین اتفاقی که امکان رخداد آن با بکارگیری ورودی و خروجی های فازی وجود دارد، حالتی است که تمامی ورودی های DMU تحت بررسی در حد بالای خودشان بوده و تمامی خروجی های DMU تحت بررسی در حد پائین خودشان قرار بگیرند و بطور همزمان تمامی ورودی های سایر DMU ها در حد پائین خودشان بوده و تمامی خروجی های سایر DMU در حد بالای خودشان قرار بگیرند. در چنین وضعیتی مینیمم یا کمترین مقدار ممکن برای کارائی DMU تحت بررسی رخ خواهد داد. این وضعیت را می توان توسط مدل (۹-۳) نشان داد.که در آن حد پائین کارائی نسبی DMU…
مدل های تحلیل پوششی داده، ارزیابی عملکرد سازمان
کارهای متعددی در زمینه ارائه مدل تحلیل پوششی داده های فازی انجام شده که در زیر به برخی از مطالعات داخلی انجام شده در این زمینه اشاره می کنیم :احمد کوچک راده و صابر ساعتی در سال ۱۳۷۸ مقاله ای را با عنوان حل مدل BCC فازی در مدل تحلیل پوششی داده ها ارائه داده اند.آن ها در این مقاله مدل BCC فازی با داده های فازی مثلثی را ارائه داده و با به کار گیری روش برش آلفا آن را به مدل برنامه ریزی خطی قطعی تبدیل کرده و روش حل آن را نیز نشان داده اند.عالیه کاظمی و همکاران در سال ۱۳۸۶ مقاله ای را در زمینه تحلیل پوششی داده های فازی ارائه دادند که در آن از این مدل برای ارزیابی پالایشگاه های نفت کشور استفاده شده است. در این…
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-04-19] [ 10:08:00 ب.ظ ]
|