کتاب درسی |
![]() |
تکنیک های متداول در تحلیل کتابهای درسی :
در تحلیل کتابهای درسی آموزشی عمومی اغلب دو تکنیک ذیل بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد: الف ) ابزارهای فهرستی [۱] این روش تحلیل گر را متوجه موارد دیگری که توسط فرمول های خوانایی اندازه گیری نمی شود می کند . بدین ترتیب پرسش های این فهرست نظر خواننده را به مواردی از کتاب درسی مانند به کار بردن وسایل کمک آموزشی دیداری ، جهت گیری های فرهنگی ، کتاب راهنمای معلم ، کیفیت کار ، کیفیت سواد ، هزینه ها و کیفیت نوشتار جلب می کند.(همان منبع،ص۱۴۳ ). ب ) فرمول های خوانایی [۲]از فرمول های ذیل برای تعیین درجه پیچیدگی زبانی متن کتاب یا به عبارت دیگر درجه خوانایی متن استفاده می شود: ۱ ـ روش کلوز [۳]( ۱۹۴۳ ) : این روش بر کل نگری تاکید دارد و یک روش…
ارائه محتوای کتاب های درسی
۳ ـ جروم ـ اس ـ برونر[۱] ۱۹۵۱ میلادی علاقه برونر به یادگیری اکتشافی با مطالعات او در زمینه اوراک شکل گرفت وی در سال ۱۹۵۱ میلادی کتابی در این زمینه تالیف کرد(کدیور۱۳۷۰،ص۳۷). برونر یکی از سرسخت ترین منتقدان دیدگاه رفتاری در یادگیری شناخته شده است مخصوصا انتقادات او متوجه یادگیری برنامه ای است بدین ترتیب یادگیری اکتشافی را نوآوری و ضروتی برای جانشینی یادگیری حفظی که به رغم او محدود کننده تفکر است ، معرفی می کند(همان منبع،ص۳۷). به اعتقاد او دانش که از طریق اکتشاف به دست می آید با دوام تر از دانشی است که از طریق دیگر حاصل می شود و به سادگی در سایر موقعیت های یادگیری قابل استفاده است از این رو فرآیند اکتشاف در زمره روش های فعال طبقه بندی می شود(همان منبع،ص۳۷). « اکتشاف ،…
شیوه های ارائه محتوای کتاب های درسی
محتوای برنامه درسی از نظر نوع تاثیری که بر یادگیرنده می نهد ممکن است جهت کاملا متفاوت را ورپیش گیرد ، از طرفی محتوای برنامه درسی می تواند یادگیرنده را برای تفکر و تعقل بر مسائل آماده کند و از طرف دیگر می تواند او را حفظ کردن مطالب عادت دهد ( موسی پور ، ۱۳۸۲ ، ص ۱۲۶ ) . بنابراین نحوه ارائه محتوا عامل مهمی در میزان یادگیری و نیز چگونگی یادگیری است ، یادگیری در نتیجه رفتار فعال یادگیری انجام می گیرد ( تایلر،تقی ورظهیر ۱۳۷۷ ، ص ۷۸ ) . بر این اساس از دو نوع شیوه ارائه محتوای برنامه درسی می توان سخن گفت : الف ) شیوه ارائه غیر فعال هرگاه اطلاعات و معلومات جدید به شکل مشخص و کاملا آماده در اختیار یادگیرنده قرار گیرد و…
تدوین برنامه های درسی وکتابهای درسی مطلوب
قرآن کریم می فرماید: (( و ا لله اخرجکم من بطون ا مها تکم لا تعلمون شیئا وجعل لکم السمع والا بصاروالافعده لعلکم تشکرون )) ( قرآن کریم،سوره نحل،آیه ۷۸ ) ” وخداشما راازبطن مادران برون آورد درحالیکه هیچ نمیدانستیدوبه شماچشم ،گوش وقلب (بتدریج) عطا کرد،تا مگرشکر(این نعمتها)رابه جای آرید . تعلیم وتربیت فرایندی کمکی در رشد و تکامل انسان است ،وتعلیم وتربیتی از نظر دین مبین اسلام ،مورد قبول است که پویا ،مبتنی برتحقیق،تفکر ،تعقل و استدلال باشد ،که انسان بر خواسته از آن،چشم و گوش بسته وپذیرای هر چیز نخواهد بود . بلکه انسانی است صا حب خرد که دارای استقلال عقل وفکر است وقدرت تجزیه وتحلیل مسائل را دارا می باشد، (مطهری،۱۳۷۰ ،ص ۲۷۱). انسان برای رشد و اعتلای خود وساختن آینده ای بهتر،ناگزیربه استفاده ازتجربه های دیگران بخصوص درقالب…
کتاب های درسی، توانمندی ها، سیره عقلایی
دوم: اگر شارع از متابعت آن نهی کرده بود، خبر آن به ما می رسید، و چون خبری از نهی به ما نرسیده است ردعی در کار نبوده است و طبق حکم قضیه شرطی اول،
شارع موافق مضمون آن است.۸- گستره موافقت معصوم با سیره عقلایی هم شامل اعمال خارجی عقلا است هم شامل ملاکهای اعمال آنهاست۹- فرق سیره عقلایی با سیره متشرعه در دو چیز است:الف در متشرعه علاوه برمعاصرت باید ثابت شود که سیره ای برآن رفتارمعینی منعقد بوده است اما درسیره عقلایی ،خود گرایش عمومی که خالی از ردع ونهی بوده کافی است.ب-امکان ردع از سیره عقلایی وجود ندارد اما در سیره متشرعه این امکان وجود دارد۱۰- سیره متشرعه دونوع است:الف-متشرعه اخص که نفس متشرعه بودن منشا یک رفتار باشد مانند جهر در نماز ظهر روزجمعه.ب-متشرعه اعم یعنی متشرعه عملا…
کتاب های درسی، کتابهای درسی، قضیه حقیقیه
چکیده سخن آنکه دلالت معلول اعتبار واضع نیست ، بلکه معلول قرن اکید است ، اما اصل قرن، یعنی مقارنت پیدا کردن لفظ به معنا در استعمال اول، خود به خود وبه صرافت طبع انسانی یا به فعل واضع وقصد اوبوده است. اما اکید بودن قرن یا به سبب تکرار است یا به سبب موثر بودن شرایط . به هر صورت وقتی دلالت برقرار شد، نتیجه اش آن است که اگر آن لفظ به ذهن آمد ، بی درنگ معنا به ذهن می آید. ودر اصطلاح اصولی، معنا انسباق وتبادر(۱) پیدا میکند. از اینجاست که اصولیون گفته اند تبادر علامت وضع است. یعنی از شنیدن لفظ آن معنایی که قبل از همه به ذهن پیشی می گیرد، همان معنا ارتباط شدید با لفظ پیدا کرده است. پس همان موضوع له وهمان معنای حقیقی…
مطالعه کتابخانه ای، آیین دادرسی کیفری، منابع اینترنتی
-.بررسی عملکرد دادستان در سه کشور از جهت حفظ نظم عمومی و رعایت حقوق مرتکبین جرمسوال اصلی-تفاوت اختیارات دادستان در کشور های ایران فرانسه و انگلستان در چیست؟– دادستان در حقوق ایران از نظر جایگاه و اختیارات تحت تاثیر کدامیک از دو کشور فرانسه و انگلستان است؟-تفکیک اختیارات دادستان در حقوق کیفری فرانسه تا چه میزان به تحقق عدالت کیفری کمک کرده است؟-محدودیت اختیارات دادستان انگلستان نسبت به ایران در یک رسیدگی کیفری تا چه میزان بر حفظ نظم عمومی موثر است؟ فرضیه ها ۱: به نظر می رسد در مقام مقایسه نظام دادرسی در ایران و فرانسه میتوان گفت حدود اختیارات و حیطه عمل در دادسرا و راس آن یعنی دادستان تا حدود زیادی متاثر از نظام حقوقی فرانسه قرار دارد ولی دادستان در ایران از اختیارات و ازادی عمل بیشتری برخوردار…
تعریف مسئولیت مدنی، کتاب های درسی، جبران خسارات
[1]. دهخدا، علی اکبر،(۱۳۷۳) لغت نامه دهخدا، تهران، مؤسسه انتشارات چاپ دانشگاه تهران، چاپ اول از دوره جدید، ج۸، ص۳۳۱٫[۲]. حطاب رعینی، (۱۴۱۶) مواهب الجلیل بشرح مختصر خلیل، تحقیق زکریا عمیرات، ۸ جلدی، چاپ اول، دارالکتاب العلمیه، ج ۷٫[۳]. لویس، معلوف،(۱۴۱۴) المنجد، ترجمه محمّد بندر ریگی، تهران، انتشارات ایران، چاپ چهارم، ج۱، ص۳۰۸٫[۴]. مصباح یزدی، محمد تقی، (۱۳۸۶)معارف قرآن(انسان شناسی) انتشارات مرکز پزوهشهای امام خمینی (ره) ص ۳۹۵ ـ ۳۹۴٫[۵]. همان منبع، ص۳۹۹٫[۶]. مصباح یزدی، محمد تقی، (۱۳۸۴) نظریههای حقوقی اسلام، انتشارات مرکز پزوهشهای امام خمینی(ره)، ص ۱۱۹٫[۷]. جعفری لنگرودی، محمدجعفر، (۱۳۷۹) دانشنامه حقوقی، (دوره پنج جلدی)، تهران، امیر کبیر، ج ۴، ص۳۳۴٫[۸]. کاتوزیان ناصر،(۱۳۸۴)، حقوق مدنی، الزامات خارج از قرارداد، نشر میزان، تهران، ص ۵۴٫[۹]. Law of torts= Tort law= Tortious liability.[10]. داخته، مینو، (۱۳۸۹) مباحثی از مسئولیت مدنی، نشر آیین، تبریز،…
تعریف مسئولیت مدنی، کتاب های درسی، جبران خسارات
[1]. دهخدا، علی اکبر،(۱۳۷۳) لغت نامه دهخدا، تهران، مؤسسه انتشارات چاپ دانشگاه تهران، چاپ اول از دوره جدید، ج۸، ص۳۳۱٫[۲]. حطاب رعینی، (۱۴۱۶) مواهب الجلیل بشرح مختصر خلیل، تحقیق زکریا عمیرات، ۸ جلدی، چاپ اول، دارالکتاب العلمیه، ج ۷٫[۳]. لویس، معلوف،(۱۴۱۴) المنجد، ترجمه محمّد بندر ریگی، تهران، انتشارات ایران، چاپ چهارم، ج۱، ص۳۰۸٫[۴]. مصباح یزدی، محمد تقی، (۱۳۸۶)معارف قرآن(انسان شناسی) انتشارات مرکز پزوهشهای امام خمینی (ره) ص ۳۹۵ ـ ۳۹۴٫[۵]. همان منبع، ص۳۹۹٫[۶]. مصباح یزدی، محمد تقی، (۱۳۸۴) نظریههای حقوقی اسلام، انتشارات مرکز پزوهشهای امام خمینی(ره)، ص ۱۱۹٫[۷]. جعفری لنگرودی، محمدجعفر، (۱۳۷۹) دانشنامه حقوقی، (دوره پنج جلدی)، تهران، امیر کبیر، ج ۴، ص۳۳۴٫[۸]. کاتوزیان ناصر،(۱۳۸۴)، حقوق مدنی، الزامات خارج از قرارداد، نشر میزان، تهران، ص ۵۴٫[۹]. Law of torts= Tort law= Tortious liability.[10]. داخته، مینو، (۱۳۸۹) مباحثی از مسئولیت مدنی، نشر آیین، تبریز،…
محتوای کتاب های درسی، برنامه ریزی درسی
[۱۷۸] . فریده هاشمیان نژاد، پرورش تفکر انتقادی از طریق برنامه درسی دوره ابتدایی، همایش برنامه درسی و پرورش تفکر، انجمن برنامه ریزی درسی ایران، دانشگاه تربیت معلم تهران، (۱۳۸۰)، ص۷٫[۱۷۹] .محمود مهرمحمّدی، برنامه درسی: نظرگاهها، رویکردها و چشم اندازها، چاپ دوم، (مشهد: انتشارات بهنشر، ۱۳۸۳)، ص۲۰۷٫ [180].امیر رون، پیشین، ص۱۷۰٫[۱۸۱] .مرتضی خلخالی، www.jaziredanesh.com، تاریخ ارسال: ۱۲/۱۲/۱۳۸۸٫برای مطالعه بیشتر ر.ک: ویلیام کرین، نظریههای رشد( مفاهیم و کاربردها)، مترجم: غلامرضا خوی نژاد، علیرضا رجایی، چاپ سوم، (تهران: انتشارات رشد، ۱۳۸۹)، ص۱۵۵-۱۹۹٫[۱۸۲] -برای مطالعه بیشتر رک : لورا برک، روانشناسی رشد (از لقاح تا کودکی )، مترجم: یحیی سید محمّدی، چاپ چهارم، (تهران: نشر ارسباران، ۱۳۸۸)، جلد اوّل.[۱۸۳]. مرتضی خلخالی، پیشین.[۱۸۴].لورا برک، روانشناسی رشد(از نوجوانی تا پیری)، مترجم: یحیی سید محمّدی، چاپ چهارم، (تهران: نشر ارسباران، ۱۳۸۹)، جلد دوم، ص۷۷-۸۷٫[۱۸۵]. برای مطالعه بیشتر ر.ک : هاشم…
سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، محتوای کتاب های درسی
پس از تجزیه ی متن کتب هدیه های آسمانی پایه دوم تا ششم از نظر میزان توجّه به مفاهیم پیشگیرانه از جرم، در این مبحث در پی بررسی کیفیّت مفاهیم ذکر شده می باشیم.همانطور که در فوق ذکر شد تحقق کیفیت مطلوب مفاهیم، در گرو تبعیّت از نقشه و راهنمای مدّون برنامه درسی می باشد؛ لذا برای ارزیابی علمی کیفیت مفاهیم پیشگیرانه از جرم موجود در کتب هدیه های آسمانی لزوما باید آن ها را بر اساس میزان انطباق با اصول و ویژگی های کلی کتاب های درسی از بعد معنایی و محتوایی مورد تحلیل قرار دهیم.گفتار اوّل: اصول انتخاب محتوای آموزشیمنظور از محتوای یک ماده درسی، دانش ها، تجارب سازمان یافته، مهارت ها و نگرش هایی است که بر اساس مجموعه ای از اصول علمی، اجتماعی، فرهنگی، ارزشی، روان شناختی، تربیتی، ایدئولوژیکی،…
محتوای برنامه های درسی، محتوای کتاب های درسی
دستیابی به مقاصد، انتظارات و هدف های آرمانی و کلیّ معمولا زمان زیادی را طلب می کند. تحکیم یادگیری، وحدت در یادگیری و تقویّت آموخته ها ایجاب می کند که سازماندهی محتوا به شیوه ی منطقی صورت بگیرد.سازماندهی محتوا به نحوه چینش محتوا در یک کتاب درسی و یا کتاب های درسی یک پایه و یا پایه های مختلف و چگونگی ارتباط طولی و عرضی مفاهیم در پایه های مختلف با رعایت مجموعه ای از اصول علمی و تربیتی( ملاحظات منطقی، روان شناسی نظیر تحوّلات رشد، اصول یادگیری) محیطی اشاره دارد.[۱۸۵]کتاب های هدیه های آسمانی در طول دوره ی تحصیلی ابتدایی، در هر سال منبع آموزشی قرار می گیرند. لذا رعایت یک سلسله اصول لازم است تا در طی این توالی، محتوای هدفمندی ارائه شود و همچنین محتوای هر کتاب نیز به صورت…
محتوای کتاب های درسی، رعایت حقوق دیگران
همانطورکه قبلا نیز در بندهای گذشته به فراخور موضوع گفته شد، در کتاب هدیه های آسمانی به وسعت بخشی تدریجی توجّه کافی نشده است. این اصل در کتاب پایه دوم تقریبا رعایت شده است ولی در کتاب سوم، به یکباره فراگیر با حجم بالای مطالب و مفاهیم پیشگیرانه از جرم مواجه می شود و برخلاف انتظار در پایه های بعد مفاهیم و محتوای کتب نه تنها وسعت نمییابد بلکه طّراح، خطّی صاف را در طرّاحی محتوا دنبال می کند. در واقع به جای حرکت تصاعدی و پلکانی، با حرکتی نوسانی در ارائه ی مفاهیم در کتب هدیه های آسمانی دوره ی ابتدایی مواجه هستیم.گفتار سوم : اصول انتخاب زبان و نحوه بیانزبان ابزار ارتباط بین انسان ها و وسیله ی اندیشیدن و تفکر است. در کشور ما، زبان فارسی عامل وحدت ملّی و…
محتوای کتاب های درسی، برنامه های آموزشی
-تشویق جوانان به درک و احترام به عقاید و نظرهای مختلف و متفاوت و نیز تفاوت های فرهنگی.-احتراز از تدابیر سخت گیرانه انضباطی به ویژه تنبیه بدنی.[۱۳۷]علاوه بر خطّ مشی کلّی درباره کیفیت و محتوای آموزش و پرورش در اسناد بین المللی، در این اسناد به مسائل آموزشی کودکان در معرض خطر توجّه شده است. بیانیه سالامانکا [۱۳۸] در زمینه نیازهای آموزشی ویژه اطفال و نوجوانان در معرض خطر پنج اصل اساسی را مورد تأکید قرار داده است:-هر کودکی از حق اساسی آموزش برخوردار است و باید فرصت های لازم برای رسیدن به حد مطلوبی از آموزش برای وی فراهم شود.-هر کودک، ویژگی ها، علایق و نیازها ی آموزشی منحصر به فردی دارد.-سیستم آموزشی باید به نحوی طرّاحی و برنامه ریزی شود که تفاوت های گستردهی این خصوصیّات و نیازها را در برگیرند.-افرادی…
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-04-20] [ 05:11:00 ب.ظ ]
|