فایل پایان نامه : انواع بیمه در صنعت بیمه ایران

انواع بیمه در صنعت بیمه ایران انواع بیمه به دسته های زیر تقسیم می شود )سایت پژوهشکده بیمه (: بیمه اشخاص : انسان از آغاز پیدایش جوامع انسانی، در جستجوی غریزی به دنبال تامین های جسمی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بوده است. با توجه به همین نیاز بوده که شرکتهای بیمه با ارائه طرحهای متفاوت و ابتکاری متناسب با نیازهای جوامع انسانی در پی تامین و تسهیل این غریزه ثبات مالی و اقتصادی برآمدند تا در زمان بروز حادثه ناگوار، شیرازه اقتصاد خانواده ها از هم نپاشد و افراد وابسته به شخص متوفی و حادثه دیده بتواند از مزایای تامین اقتصادی بهره مند شود. بیمه های اموال : این بیمه ها برای جلوگیری از وقوع حادثه و کاهش میزان خسارت در صورت تحقق خطر مورد بیمه صورت می گیرد. در بیمه های اشیاء…

پایان نامه حقوق درباره : قوانین داخلی کشور ما در باب مالکیت نفت و گاز اینگونه بیان می­دارند:

_ قوانین داخلی کشور ما در باب مالکیت نفت و گاز اینگونه بیان می­دارند: اصل ۴۵ قانون اساسی: انفال و ثروت­های عمومی از قبیل زمین­های موات یا رها شده، معادن، دریاها، دریاچه­ها، رودخانه­ها و سایر آبهای عمومی، کوه­ها، دره­ها، جنگل­ها، نیزارها، بیشه­های طبیعی، مراتعی که حریم نیست، ارث بدون وارث و اموال مجهول­المالک و اموال عمومی که از غاصبین مسترد می­شود، در اختیار حکومت اسلامی است تا بر طبق مصالح عامه نسبت به آن­ها عمل نماید، تفصیل و ترتیب استفاده از هر یک را قانون معین می­ کند. ماده ۲ قانون نفت مصوب ۹/۷/۱۳۶۶: منابع نفت کشور جزءانفال و ثروت­های عمومی است و طبق اصل ۴۵ قانون اساسی در اختیار حکومت اسلامی می­باشد و کلیه تاسیسات و تجهیزات و دارایی­ها و سرمایه­گذاری­هایی که در داخل و خارج کشور توسط…

پایان نامه حقوق درباره : قوانین داخلی کشور ما در باب مالکیت نفت و گاز اینگونه بیان می­دارند:

_ قوانین داخلی کشور ما در باب مالکیت نفت و گاز اینگونه بیان می­دارند: اصل ۴۵ قانون اساسی: انفال و ثروت­های عمومی از قبیل زمین­های موات یا رها شده، معادن، دریاها، دریاچه­ها، رودخانه­ها و سایر آبهای عمومی، کوه­ها، دره­ها، جنگل­ها، نیزارها، بیشه­های طبیعی، مراتعی که حریم نیست، ارث بدون وارث و اموال مجهول­المالک و اموال عمومی که از غاصبین مسترد می­شود، در اختیار حکومت اسلامی است تا بر طبق مصالح عامه نسبت به آن­ها عمل نماید، تفصیل و ترتیب استفاده از هر یک را قانون معین می­ کند. ماده ۲ قانون نفت مصوب ۹/۷/۱۳۶۶: منابع نفت کشور جزءانفال و ثروت­های عمومی است و طبق اصل ۴۵ قانون اساسی در اختیار حکومت اسلامی می­باشد و کلیه تاسیسات و تجهیزات و دارایی­ها و سرمایه­گذاری­هایی که در داخل و خارج کشور توسط…

بهداشت و درمان، صنعت بانکداری

در مدل‌های DEA امکان سه نوع جهت‌گیری با ماهیت ورودی، با ماهیت خروجی و بدون ماهیت وجود دارد. در مدل‌های با ماهیت ورودی واحدهای تصمیم‌گیرنده در پی آن هستند که با کمترین میزان ورودی ممکن، مقدار مشخصی خروجی ایجاد کنند. در مدل‌های با ماهیت خروجی واحدهای تصمیم‌گیرنده در پی آن هستند که با مقدار مشخصی ورودی، بیشترین میزان خروجی ممکن را ایجاد کنند. در مدل‌های بدون ماهیت واحدهای تصمیم‌گیرنده در پی کاهش ورودی‌ها و افزایش همزمان خروجی‌ها هستند.از سال ۱۹۷۸ استفاده از تکنیک تحلیل‌پوششی‌داده‌ها با سرعت زیادی در حال گسترش بوده و تاکنون توسعه‌های زیادی از جنبه تئوری و کاربردی در مدل‌های تحلیل‌پوششی‌داده‌ها اتفاق افتاده است. به‌عنوان نمونه مدل‌های DEA برای مقایسه و ارزیابی سازمان‌ها و صنایع مختلف مانند صنعت بانکداری، پست، کشاورزی، بیمه، ورزش، ساخت-تولید، بهداشت و درمان (بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها)، آموزش…

صادرات کالاهای صنعتی، برنامه اول توسعه

دوره ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۳: ارزش صادرات غیر نفتی با متوسط نرخ رشدی معادل ۲۹٫۲ درصد افزایش داشته و به ۴٫۸ میلیارد دلار رسیده است . این افزایش نسبتا سریع

که در سال های بعد از آن مشاهده نمی شود، از یک سو و عدم رشد برابر ارزش کل صادرات کشور از ۱۲ درصد در سال ۱۳۶۷ به حدود ۲۵ درصد افزایش یابد . در عین حال این سهم ، بالاترین سهم طی ۲۵ سال گذشته نیز محسوب می شود. سال های ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۶ : ارزش صادرات کالاهای غیر نفتی با متوسط نرخ رشد ۱۵٫۷ درصد کاهش یافته و به سطحی معادل آنچه طی ۴ سال قبل از آن داشته ، رسیده است . این کاهش نسبتا چشم گیر از یک سو و افزایش نسبتا چشمگیر ارزش کل صادرات کشور(شامل نفت و گاز…

دانلود پایان نامه با موضوع منابع پایان نامه و مقاله در مورد عناصر تشکیل دهنده جرم علیه مواد نفتی‌

فرآورده­های نفتی به عنوان یکی از اموال عمومی به حساب می آیند. انشعاب غیرقانونی در لوله­ها و تاسیسات انتقال انرژی و یا توسل به هر شیوه­ی متقلبانه دیگر به منظور فرار از پرداخت هزینه­های مصرف انرژی و یا عبور از موانع قانونی از ترفند های مجرمان است. بند ۱: عنصر قانونی مراد از قانونى بودن جرم آن است که مادامى که قانون گذار عمل یا ترک عملى را امر یا نهى نکرده باشد، جرم محسوب نمى شود و قابل مجازات نیست. این معنى با قاعده «اصاﻟﺔ اﻟﺻﺣﺔ» که در فقه جایگاه ویژه اى دارد، سازگار و منطبق است. همین معنى در ماده هشت اعلامیه جهانى حقوق بشر، تصریح شده است: «قانون منحصراً مجازاتى را پیش بینى مى کند که وضوحاً و یقیناً ضرورت دارد و کسى نباید مجازات شود، مگر به…

عملیات پالایش، مسؤولیت مدنی، آیین دادرسی

یکی دیگر از دفاعیات قابل ارائه در مزاحمت جزیی بودن مزاحمت می باشد و این در صورتی است که خوانده ثابت کند خسارت وارده لحظه ای یا ناچیز بوده است.[۲۱۵] در این گونه موارد خوانده می تواند ثابت کند که فعل یا ترک فعل انجام شده کوچک و جزیی است مانند دود ناشی از آتش که فقط یک روز صبح در باغ افروخته شده است. در این خصوص یک اصل وجود دارد که حقوق جزئیات را نادیده می‌گیرد (حقوق خودش را به جزئیات مرتبط نمی کند ) و بر اساس اصل داد و ستد حداقل ناراحتی باید انتظار رود .[۲۱۶]د- مجوز قانونیمجوز قانونی یکی دیگر از دفاعیات قابل قبول می باشد. بسیاری از دعاوی مزاحمت از فعالیت‌های افرادی ناشی می شود که با مجوز قانون موضوعه آن فعالیتها را انجام می دهندو عموما…

قانون مجازات اسلامی، مبانی مسئولیت مدنی، صنعت نفت ایران

لزوم جبران خسارت امری اجتناب ناپذیر است. روابط اجتماعی امروزی چنان متحول گردیده که در برخی موارد با قواعد قدیمی مسئولیت قابل حل نیست. در حقوق کشور ما به جهت نبود قواعد کامل و جامعی که با نیازهای روز همخوانی داشته باشد چندان تمایلی در طرح موضوعات جدید مسئولیت مدنی نمی باشد. خصوصاً در مسئولیت ناشی از تاسیسات صنعتی قانوگذار ساکت است. امروزه در بسیاری از کشورها قوانین و مقررات مختلف مربوط به مسئولیت مدنی به روشنی و با صراحت تدوین شده و در برخی دیگر نیز رویه قضایی دادگاهها نقصان قوانین را برطرف نموده است. در کامن لا و در مطرح ترین نماد آن یعنی انگلستان و مطابق با رویه قضایی بالاخص در مورد مسئولیت دولت به عنوان مالک تأسیسات خطر زا از جمله تأسیسات هسته ایی و یا مسئولیت ناشی از…

انواع قراردادهای نفتی، صادرات کالا و خدمات، آموزش نیروی انسانی

۵- بی‌ثباتی سیاست‌های اقتصادی دولت. [۵۳]۶- فساد اقتصادی از قبیل باندبازی، رشوه و ارتشا و کمرنگ بودن فرهنگ تولید و کار .۷- سیاست‌های نادرستی که منجر به نابسامانی اقتصادی مانند تورم، بیکاری، کسری بودجه،بدهی‌های خارجی و تشدید تنگناهای ساختاری شده و توان کشور را در جذب سرمایه‌های خارجی کاهش داده‌اند.شاخص‌ بهره‌وری مبین ناکارایی عوامل اقتصادی در استفاده از منابع است. پایین بودن این شاخص‌ها بیانگر نبود زیرساخت‌های فیزیکی مناسب، نبود قوانین مناسب، فقدان امنیت و ثبات سیاسی و نیروی کار ماهر است. در چنین شرایطی سرمایه‌داران به ‌ویژه سرمایه‌داران خارجی تنها در صورتی در ایران سرمایه‌ گذاری خواهند کرد که به آنها امتیازاتی استثنایی داده شود.[۵۴] فصل دوم :انواع قراردادهای سرمایه گذاری در بخش انرژی مقدمههدف از این فصل از پژوهش بررسی و تجزیه و تحلیل انوع قراردادهای نمونه رایج در صنعت نفت به عنوان…

فرآورده های نفتی، بازارهای جهانی، روابط اجتماعی

۳-۱-خدمات عمومی وخدمات نفتی ملی و بین المللی۳-۱-۱- خدمات عمومینظریه خدمات عمومی در اثر لزوم تامین خدمات عمومی در زندگی اجتماعی بوجود آمده و به مرور زمان تحولات بسیاری را پذیرفته است. نقطه مشترک این تعریف از حقوق عمومی تامین نیازهای عمومی جامعه است بنابراین می توان گفت خدمات عمومی فعالیتهای هستند که نهادهای عمومی یا خصوصی زیر نظر اشخاص عمومی برای برآورده کردن نیازهای همگانی انجام می دهند.مهمترین ویژگی سازمانی در مفهوم خدمات عمومی دخالت دولت و انجام خدمات به وسیله و یا با نظارت او میباشد نقش دولت ها در این رابطه غیرقابل انکار است زیرا دولت با بهره مندی از اختیارات قانونی خود سعی در تثبیت و سازماندهی روابط اجتماعی دارند این خدمات می تواند گستره قابل توجهی از خدمات عمومی از جمله کشف و توسعه معادن و مخازن نفت…

نفت و گاز، بهره بردار

ج – واقعبت هر امری که در صورت اثبات، به منزله ی نقض یک تعهد بین المللی باشد.د- نوع و مقدار غرامتی که باید برای نقص یک تعهد بین المللی تعیین گردد.[۵۴] کوشا س، میرعباسی س.ب. ۱۳۹۱٫ رویه ی قضایی دیوان بین المللی دادگستری، آرای ترافعی. جلد دوم. چاپ اول. انتشارات جنگل.[۵۵] همان[۵۶] Forum prorogatum[57] کاشانی ج. ۱۳۸۹٫ منابع نفت و گاز از نظر حقوق بین الملل. چاپ اول، انتشارات دانش.[۵۸] مجله ی حقوق دادگستری. ۱۳۹۰٫ شماره ی ۳۳٫ص ۱۴۵-۱۱۳[۵۹] چارلیس د. ۱۳۴۵٫ نفت فلات قار ه ی ایران. ص ۱۲۴[۶۰] Anticline theory[61] Hunt[62] رضایی م .۱۳۸۰٫ زمین شناسی نفت. انتشارات علوی[۶۳] هاین ن. ۱۳۹۱٫ اصول زمین شناسی، اکتشاف، حفاری و بهره برداری نفت و گاز. ترجمه ی ج طباطبایی، جلد اول، چاپ اول،انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان.[۶۴] هاین ن. ۱۳۹۱٫ اصول…

خلیج فارس، نفت و گاز

به دنبال دولت بریتانیا در سال ۱۹۶۸ مبنی بر خروج نیروهای خود از خلیج فارس، حس همکاری بین کشورهای خلیج فارس برای بهبود همکاری روابط مشترک مابین خود را افزایش داده و در زمینه ی حل و فصل اختلافات مرزی خود اقداماتی را به انجان رسانیدند.در این بین ایران برای تعیین مرزهای خود با کشور های حاشیه ی جنوب که هنوز تحت الحمایه بریتانیا بودند، وارد مذاکره شد و خط منصف را به عنوان اصلی برای تقسیم فلات قاره میان ایران و همسایگان عرب جنوب خلیج فارس در نظر گرفته شد و این اصل به عنوان مبنایی برای موافقت نامه های بعدی با این کشورها شد. هشت دولت ساحلی خلیج فارس به ۱۶ مرز تعیین فلات قاره نیاز داشتند که از این تعداد ۶ مرز مشخص و به مورد اجرا گذشته شد و…

نفت و گاز، شیمیایی

سیالات نفتی مخزن عمدتا از ترکیبات هیدروکربنی تشکیل شده اند. آب نیز در مخازن نفتی و گازی به صورت بین ذره ای حضور دارد. اثر آب بر رفتارفازی و خواص سیالات هیدروکربنی در اغلب موارد کم تر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین رفتار فازی نفت و گاز مستقل از فاز آب بررسی می شود.رفتار یک مخلوط هیدروکربنی در شرایط مخزنی و سطحی، توسط ترکیب شیمیایی، دما و فشار غالب تعیین می گردد. این رفتار از ملاحظات اولیه در توسعه و مدیریت مخازن بوده و بر کلیه ی جنبه های اکتشاف و تولید تاثیر دارد. اساسا رفتار تمامی سیالات واقعی مخزن از اصول یکسانی پیروی نمی کنند، اما برای سهولت کاربرد تکنولوژی در صنعت، مخزن به گروه های مختلفی مانند گاز خشک، گاز تر، گاز میعانی، نفت فرار و سبک و نفت سیاه…

سرمایه، تولید نفت

 3-6-1 همگرایی با همسایگان درتدوین رژیم حقوقی برای استفاده ازمخازن مشترکدرحال حاضر ایران بیش از ۲۰ مخزن مشترک گاز با همسایگان خود دارد و از آنجایی که بهره­برداری از این مخازن به صورت رقابتی درآمده است، هردوطرف به مخازن موجود ضربه می­زنند استحصال عجولانه باعث می­شود سرمایه­گذاری موجود که صرف استخراج و خام فروشی گاز بشود، در حالیکه تعامل، همگرایی و اشتراک بیشتر با همسایگان و اعضای اوپک می­تواند بازدهی بیشتری به همراه داشته باشد باز تاکید می شود با همین وضع موجود نیز می­توان قراردادهای مشترکی را باکشورهای همسایه به امضا رساند به خاطر داشته باشیم از جمله اقدامات غربی­ها به طور اعم و امریکایی­ها به طور اخص برای مبارزه با اوپک، نفوذ در این سازمان و ایجاد اختلافات سیاسی میان اعضا باهدف تاثیرگذاری برتصمیمات اقتصادی آنهاست. این راه کار سبب شده…

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...